De christelijke vakbond ACV schaart zich niet achter de oproep van het ABVV tot progressieve frontvorming tegen de N-VA. Dat heeft voorzitter Luc Cortebeeck zaterdag gezegd. Hij riep op tot een sociale staatshervorming die de financiering van de federale overheid vrijwaart.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw riep SP.A en Groen! donderdag op om de handen in elkaar te slaan en een progressief alternatief uit te werken voor de N-VA. 'Over alle grenzen heen moet aan een links progressief alternatief gewerkt worden", aldus De Leeuw.

'We moeten goed beseffen dat wie meer'fiscale autonomie wil en meer responsabilisering eist in feite een afbouw van ons sociaal model voor ogen heeft', zo zei de voorzitter van de socialistische vakbond. 'We zullen onverzettelijk blijven tegen diegenen die van een staatshervorming willen misbruik maken om solidariteit af te breken', zo luidde het.

Maar het ACV gaat niet in op die oproep tot linkse frontvorming. Tijdens een congres in Oostende zei Cortebeeck zaterdag dat zijn vakbond altijd de eigen verantwoordelijkheid van de politici heeft erkend.

'Zolang de solidariteit niet wordt ondergraven en zolang het werkbaar blijft voor de werknemers en de bedrijven komt het de politici toe te bepalen op welk niveau zij zaken willen doen', aldus Cortebeeck.

Federale financiering vrijwaren

Volgens de ACV-voorzitter is het het recht van politici om zaken te veranderen, maar hij tekende wel vier krijtlijnen uit. Zo moeten de financiering van de sociale zekerheid en de federale solidariteit gevrijwaard worden.

Volgens Cortebeeck zal er een evenwicht moeten gevonden worden om enerzijds voldoende middelen te geven aan de gewesten en gemeenschappen, maar anderzijds ook het federale budget in stand te houden.

Voorts mag er volgens Cortebeeck geen sociale 'dumping' of verarming binnen België georganiseerd worden.

Ook Vandenbroucke tegen oproep ABVV

Ook SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke verzet zich tegen de oproep van het ABVV. Hij sprak zaterdag op Radio 1 van een 'zeer grote vergissing'. Het helpt langs geen kanten en het is gewoon fout'.

De christelijke vakbond ACV schaart zich niet achter de oproep van het ABVV tot progressieve frontvorming tegen de N-VA. Dat heeft voorzitter Luc Cortebeeck zaterdag gezegd. Hij riep op tot een sociale staatshervorming die de financiering van de federale overheid vrijwaart.ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw riep SP.A en Groen! donderdag op om de handen in elkaar te slaan en een progressief alternatief uit te werken voor de N-VA. 'Over alle grenzen heen moet aan een links progressief alternatief gewerkt worden", aldus De Leeuw.'We moeten goed beseffen dat wie meer'fiscale autonomie wil en meer responsabilisering eist in feite een afbouw van ons sociaal model voor ogen heeft', zo zei de voorzitter van de socialistische vakbond. 'We zullen onverzettelijk blijven tegen diegenen die van een staatshervorming willen misbruik maken om solidariteit af te breken', zo luidde het.Maar het ACV gaat niet in op die oproep tot linkse frontvorming. Tijdens een congres in Oostende zei Cortebeeck zaterdag dat zijn vakbond altijd de eigen verantwoordelijkheid van de politici heeft erkend. 'Zolang de solidariteit niet wordt ondergraven en zolang het werkbaar blijft voor de werknemers en de bedrijven komt het de politici toe te bepalen op welk niveau zij zaken willen doen', aldus Cortebeeck.Federale financiering vrijwarenVolgens de ACV-voorzitter is het het recht van politici om zaken te veranderen, maar hij tekende wel vier krijtlijnen uit. Zo moeten de financiering van de sociale zekerheid en de federale solidariteit gevrijwaard worden.Volgens Cortebeeck zal er een evenwicht moeten gevonden worden om enerzijds voldoende middelen te geven aan de gewesten en gemeenschappen, maar anderzijds ook het federale budget in stand te houden. Voorts mag er volgens Cortebeeck geen sociale 'dumping' of verarming binnen België georganiseerd worden.Ook Vandenbroucke tegen oproep ABVVOok SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke verzet zich tegen de oproep van het ABVV. Hij sprak zaterdag op Radio 1 van een 'zeer grote vergissing'. Het helpt langs geen kanten en het is gewoon fout'.