De christelijke vakbond ACV-Transcom heeft donderdag het sociaal plan voor de filialisering van NMBS Logistics, de goederenafdeling van de NMBS, goedgekeurd.

In principe kan de NMBS daardoor doorzetten met het plan omdat de steun van één van de erkende vakbonden daarvoor volstaat.

De socialistische vakbond bij de NMBS had het voorstel van sociaal plan voor de goederenafdeling maandag opnieuw afgekeurd. De druk lag daardoor bij het ACV, want de NMBS-directie dreigde ermee de goederenafdeling af te stoten als het plan niet zou worden goedgekeurd.

ACV-Transcom zette uiteindelijk het licht op groen voor het plan, hoewel het dat eerder had afgekeurd. De goedkeuring door de christelijke vakbond gebeurde wel met een nipte meerderheid. Bovendien plaatst de bond nog vraagtekens bij 'de niet gekende arbeidsvoorwaarden' in het toekomstige bedrijf.

'Geen garantie voor voortbestaan'

In een reactie liet ACOD-Spoor donderdag weten er niet van overtuigd te zijn dat het sociaal plan het voortbestaan van de cargo-activiteiten van de NMBS garandeert.

De socialistische vakbond heeft een aanzegging lopen voor een staking op 30 november bij het goederenvervoer van de NMBS. De komende dagen wordt beslist of de staking doorgaat.

Descheemaeker steekt de hand uit

Topman Marc Descheemaeker van de NMBS zei in een reactie op de goedkeuring van het plan door het ACV dat hij de hand uitsteekt naar alle betrokkenen bij de herstructurering van de cargo-activiteiten om in een gezonde sociale dialoog aan de toekomst te werken.

Volgens Descheemaeker kan de NMBS nu verder met het
herstructureringsplan dat door Europa is goedgekeurd. De NMBS-topman spreekt van 'een belangrijke doorbraak dankzij de verstandige houding van ACV-Transcom, die voor de toekomst gaat'.

Maar dat is volgens hem niet bedoeld als een sneer naar de socialistische vakbond, die het sociaal plan heeft afgekeurd. 'Ik steek de hand uit naar alle 'stakeholders' - werkgevers, vakbonden, voogdijminister, ... - om de spons te vegen over het verleden en ervoor te gaan in een gezonde sociale dialoog, aldus de topman van de NMBS.

De christelijke vakbond ACV-Transcom heeft donderdag het sociaal plan voor de filialisering van NMBS Logistics, de goederenafdeling van de NMBS, goedgekeurd. In principe kan de NMBS daardoor doorzetten met het plan omdat de steun van één van de erkende vakbonden daarvoor volstaat.De socialistische vakbond bij de NMBS had het voorstel van sociaal plan voor de goederenafdeling maandag opnieuw afgekeurd. De druk lag daardoor bij het ACV, want de NMBS-directie dreigde ermee de goederenafdeling af te stoten als het plan niet zou worden goedgekeurd.ACV-Transcom zette uiteindelijk het licht op groen voor het plan, hoewel het dat eerder had afgekeurd. De goedkeuring door de christelijke vakbond gebeurde wel met een nipte meerderheid. Bovendien plaatst de bond nog vraagtekens bij 'de niet gekende arbeidsvoorwaarden' in het toekomstige bedrijf.'Geen garantie voor voortbestaan'In een reactie liet ACOD-Spoor donderdag weten er niet van overtuigd te zijn dat het sociaal plan het voortbestaan van de cargo-activiteiten van de NMBS garandeert.De socialistische vakbond heeft een aanzegging lopen voor een staking op 30 november bij het goederenvervoer van de NMBS. De komende dagen wordt beslist of de staking doorgaat.Descheemaeker steekt de hand uit Topman Marc Descheemaeker van de NMBS zei in een reactie op de goedkeuring van het plan door het ACV dat hij de hand uitsteekt naar alle betrokkenen bij de herstructurering van de cargo-activiteiten om in een gezonde sociale dialoog aan de toekomst te werken. Volgens Descheemaeker kan de NMBS nu verder met het herstructureringsplan dat door Europa is goedgekeurd. De NMBS-topman spreekt van 'een belangrijke doorbraak dankzij de verstandige houding van ACV-Transcom, die voor de toekomst gaat'. Maar dat is volgens hem niet bedoeld als een sneer naar de socialistische vakbond, die het sociaal plan heeft afgekeurd. 'Ik steek de hand uit naar alle 'stakeholders' - werkgevers, vakbonden, voogdijminister, ... - om de spons te vegen over het verleden en ervoor te gaan in een gezonde sociale dialoog, aldus de topman van de NMBS.