Actiegroepen voeren druk tegen ‘beslist beleid’ Oosterweel op

© Belga

De Antwerpse actiegroepen stRaten-Generaal en Ademloos dreiging naar de Raad van State te stappen als de Vlaamse regering de besluitvorming in het Oosterweeldossier niet bijstuurt. “We willen geen gevecht aangaan. Beschouw onze opmerkingen eerder als een waarschuwing en een kans”, luidt het.

Als de Vlaamse regering de besluitvorming in het Oosterweeldossier niet bijstuurt, stappen de Antwerpse actiegroepen binnenkort naar de Raad van State. In een hoorzitting in het Vlaams Parlement hebben de actiegroepen hun juridische bezwaren opgelijst. Als de regering het bestaande MER-rapport niet “repareert”, stappen de actiegroepen naar de Raad van State.

Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA) reageerde geprikkeld. “Als u het uitgevoerde onafhankelijke onderzoek betwist en naar de Raad van State wil stappen, doe dat dan vooral”, klonk het.

Juridische bezwaren

De Antwerpse actiegroepen stRaten-Generaal en Ademloos kregen de kans hun kritiek op de aanpak van het Oosterweeldossier toe te lichten en hun eigen alternatieven te verdedigen. Nadien kreeg ook Ringland de kans zijn overkappingsproject voor te stellen.

Nadat Dirk Avonts (Universiteit Gent) benadrukte dat enkel een totale – en dus geen gedeeltelijke – overkapping echte gezondheids- en milieuvoordelen oplevert, ging juriste Greet Bergmans (Ademloos) dieper in op de juridische bezwaren tegen de manier waarop de Vlaamse regering tot de keuze voor het Oosterweeltracé is gekomen.

Bergmans kwam met een waslijst aan bezwaren tegen de procedures die werden gevolgd. Die juridische argumenten moeten dienen om het verzoekschrift te stofferen die de actiegroepen al een tijdje voorbereiden om naar de Raad van State te stappen.

Manu Claeys van stRaten-Generaal herhaalde daarom zijn oproep aan de Vlaamse regering om los te komen van de strikte Oosterweel-ratio. “Het is vijf voor twaalf. De deadline voor de Raad van State is binnen twee weken”, klonk het. Om te vermijden dat de actiegroepen die stap zetten, moet de regering volgens Claeys “het MER-rapport repareren”. “Dat kan perfect. Het is in het verleden nog gebeurd”, aldus Claeys.

‘Waarschuwing’

Vlaams parlementslid De Ridder (N-VA) reageerde scherp op de juridische kritiek. “Ik heb begrepen dat jullie zeggen: ‘See you in court‘. Maar wilt u nu dat ik die bezwaren hier weerleg? Er is een studie gebeurd door een onafhankelijke MER-cel. Als u de resultaten daarvan betwist en naar de Raad van State wil stappen, doe dat dan vooral”, klonk het.

“Er zijn twee manieren om met elkaar om te gaan. Je kan kiezen voor het gevecht, zoals jullie willen, of je kan elkaar de hand reiken zoals de regering wil doen”, aldus De Ridder. Ademloos-juriste Bergmans pareerde die kritiek. “We willen geen gevecht aangaan. Anders hadden we onze juridische argumenten wel opgespaard voor ons verzoekschrift. Beschouw onze opmerkingen eerder als een waarschuwing en een kans”, aldus Bergmans. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content