Actiedag op 31 mei bij openbare diensten met stakingsaanzeggingen bij spoor en onderwijs

Archiefbeeld van een eerdere actiedag, op 12 februari 2021 © Belga

Er komt een nationale actiedag in de openbare diensten, op 31 mei. De actie is gericht tegen de ‘algemene malaise’ in de sector. Bij de socialistische overheidsvakbond ACOD gaat de actie gepaard met een nationale stakingsaanzegging, onder meer bij het spoor en het onderwijs.

De actiedag geldt voor alle overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De acties kunnen verschillende vormen aannemen, de socialistische overheidsvakbond ACOD dienst alvast een nationale stakingsaanzegging in, aldus een woordvoerder. 

De actie is gericht tegen de algemene malaise in de overheidssector, vertelt Gerda De Norre van de liberale overheidsvakbond VSOA. ‘We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen. De coronacrisis heeft aangetoond dat in moeilijke tijden een sterke overheid noodzakelijk is’.

De drie overheidsvakbonden gaan op 31 mei actie voeren voor ‘meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen’, klinkt het bij de ACOD. Bij de socialistische overheidsvakbond kan de actiedag gepaard gaan met stakingen.

Ludo Sempels van ACOD Spoor bevestigt alvast dat bij het spoor gestaakt zal worden. In dat geval moet een minimale dienstverlening geactiveerd worden. De christelijke en liberale overheidsvakbonden dienen geen nationale stakingsaanzegging in. Maar in bepaalde sectoren kunnen wel stakingen plaatsvinden, aldus Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten. ‘We willen een sterk signaal geven aan de verschillende overheden’, aldus Coolbrandt.

Niet alleen op 31 mei zal overigens actie worden gevoerd. ‘De nationale actiedag is het orgelpunt. We gaan ook al eerder actie voeren, en starten al op 19 mei’, zegt Coolbrandt.

De socialistische onderwijsvakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend voor dinsdag 31 mei. De stakingsplannen kaderen in een algemene actiedag van de vakbonden.

Onderwijs: ACOD doet stakingsaanzegging

Onderwijsvakbond ACOD Onderwijs neemt deel aan de stakingsplannen. ‘We hebben donderdag een stakingsaanzegging ingediend’, aldus algemeen secretaris Nancy Libert. De aanzegging geldt voor het hele onderwijs. ‘Er is heel wat enthousiasme om deel te nemen aan de staking’, aldus nog Libert. De onderwijsvakbond schaart zich achter de algemene eisen van het overheidspersoneel, maar heeft ook specifieke eisen. ‘We willen meer handen op de werkvloer en het behoud van onze pensioenen.’

Het is van 2018 geleden dat er in het onderwijs werd gestaakt. Of ook de christelijke en liberale vakbonden gaan staken in het onderwijs is nog niet duidelijk.

Partner Content