Acteur en comedian Piet De Praitere: ‘We zijn hypocriet over alcohol’

Piet De Praitere: 'We vinden allemaal dat we geen probleem hebben, tot we eens een maand nee moeten zeggen.' © ID
Simon Demeulemeester

Acteur en komiek Piet De Praitere last geregeld een alcoholstop in, en overweegt er zelfs definitief mee te kappen.

1 FEBRUARI 2017

122.460 Belgen doen mee aan Tournée Minérale en drinken de hele maand februari geen alcohol. De campagne haalt 170.000 euro op, dat integraal gaat naar kankeronderzoek.

Hebt u deelgenomen aan Tournée Minerale?

Piet De Praitere: Dat heb ik niet nodig. Ik las zulke pauzes geregeld zelf in. De vier maanden vóór de zomer bijvoorbeeld. Dan heb ik twee maanden om op terrasjes te genieten van rosé, en dan weer tweeënhalve maand niets. Vroeger deed ik nog zottere diëten. Kamagurka heeft me eens de Majr-kuur aangeraden: niets anders dan water en kruiden. Daar krijg je een natural high van, kan ik u verzekeren. Ook van een alcoholdetox krijg je veel goeds terug. Daarom overweeg ik om er definitief mee te stoppen.

Wat krijg je dan terug?

De Praitere: Je verliest kilo’s – zo ijdel ben ik wel -, bent fitter en slaapt beter. En ik heb geen reflux meer. De grote grap is dat ik onlangs toch een paar glazen dronk, die verkeerd inschatte en tegen de lamp liep toen ik moest blazen. Het zal een goede les zijn, zelfs voor iemand zoals ik, die doorgaans zo zorgvuldig met alcohol omgaat.

Hebt u het lastig wanneer u stopt met alcohol drinken?

De Praitere: Alleen inde eerste week. Dan merk je wat voor zware drugs alcohol is, en hoe diep het zichin je lijf zet. Stoppen met roken heb ik altijd makkelijker gevonden. Eigenlijk is alcohol een crapuleuze drank. Wanneer je weer begint, ben je meteen weer vertrokken. Daarom is het ook makkelijker om volledig te stoppen dan om te matigen. Wanneer ik weer begin, heb ik ook nooit het idee: ‘Wow, dit heb ik gemist.’

Eigenlijk is alcohol een crapuleuze drank. Matigen is moeilijker dan stoppen.

Waarom herbegint u dan telkens weer? Door de sociale druk?

De Praitere: Daar heb ik geen last van, ik plooi niet zo snel. Dat gezegd, de druk is wel gigantisch. Mensen doen zo raar wanneer iemand een glas weigert. Alcohol is zo evident in ons leven, en we doen er als samenleving zo hypocriet over. Drinken is niet erg, heet het, maar mensen die al eens een pil slikken of een joint roken, ho maar. Terwijl alcohol een zwaardere drug is dan marihuana.

Zijn de normen losser in het artistieke milieu?

De Praitere: Dat is een cliché, en het is fout. Je ziet dat ook in de zaak-Bart De Pauw. Alsof er minder gezopen of gefoefeld wordt onder bankbedienden. Ook in onze sector zie je de versobering. Ik drink nooit voor ik het podium op moet, dat is uit den boze. Je staat dan minder scherp, kunt je minder concentreren. Tijdens het schrijven of brainstormen kan alcohol wel voor een creatieve sfeer zorgen, zelfs de kater the day after kan op een rare manier stimulerend werken. Maar het is absoluut niet zo dat je alcohol nodig hebt om beter werk te maken, dat is een fabeltje.

Staat u achter campagnes als Tournée Minerale?

De Praitere: Elke sensibilisering rond alcohol juich ik toe, maar voor mezelf heb ik die massamobilisatie niet nodig. Ik vind het gedoe errond ook een beetje flauw. En de reacties zijn soms veelzeggend. Facebookposts zoals ‘Aftellen naar het eerste pintje!’ schieten het doel toch voorbij? Het zegt veel over onze omgang met alcohol: we vinden allemaal dat we geen probleem hebben, tot we eens een maand nee moeten zeggen.

Partner Content