"De stakingsacties bezorgden iedereen een kater". Dat zegt ACOD-algemeen secretaris Chris Reniers donderdag op haar blog na de Europese actiedag van woensdag 14 november. Reniers verdedigt de actie echter ook: "een vakbond moet nog steeds op straat komen om haar standpunten duidelijk te maken".

"Toegegeven, gisteren is de situatie ontploft", schrijft Reniers over de Europese actiedag die in ons land vooral hinder op het spoor veroorzaakte. "Her en der werd gestaakt en bij de NMBS was dat het opvallendst". Dat bezorgde iedereen "een kater, zowel vakbonden als werknemers die probeerden de trein te nemen".

Reniers: 'Een staking is en blijft een laatste redmiddel'

Toch verdedigt Reniers ook de acties. "Wij kunnen helaas geen stakingen via muisklik organiseren en vervolgens rekenen op ruime persbelangstelling voor zo'n initiatief. Dit betekent niet dat we een vrijbrief hebben om te pas en te onpas op alles te reageren met een staking. Een staking is en blijft een laatste middel, ook voor een vakbond".

Reniers benadrukt ook dat het spoorwegpersoneel al jaren wordt geconfronteerd met een slecht werkende spoorwegstructuur.

"Dat 14 november 2012 voor vakbonden, stakers en niet-stakers, een lastige dag was, is duidelijk. Dat de gemoederen verhit werden ook. Dat doet echter geen afbreuk aan de echte doelstellingen van onze acties."

Reniers betreurt dat de media-aandacht gefocust was op de gevolgen van de stakingen en niet op de reden waarom de vakbonden actie voerden. "Diepgaande en zinnige discussies over de besparingsmaatregelen, onze voorstellen en alternatieven kwamen niet - en nooit - aan bod. Ook dat is bijzonder spijtig." (Belga/INM)

"De stakingsacties bezorgden iedereen een kater". Dat zegt ACOD-algemeen secretaris Chris Reniers donderdag op haar blog na de Europese actiedag van woensdag 14 november. Reniers verdedigt de actie echter ook: "een vakbond moet nog steeds op straat komen om haar standpunten duidelijk te maken". "Toegegeven, gisteren is de situatie ontploft", schrijft Reniers over de Europese actiedag die in ons land vooral hinder op het spoor veroorzaakte. "Her en der werd gestaakt en bij de NMBS was dat het opvallendst". Dat bezorgde iedereen "een kater, zowel vakbonden als werknemers die probeerden de trein te nemen". Reniers: 'Een staking is en blijft een laatste redmiddel' Toch verdedigt Reniers ook de acties. "Wij kunnen helaas geen stakingen via muisklik organiseren en vervolgens rekenen op ruime persbelangstelling voor zo'n initiatief. Dit betekent niet dat we een vrijbrief hebben om te pas en te onpas op alles te reageren met een staking. Een staking is en blijft een laatste middel, ook voor een vakbond". Reniers benadrukt ook dat het spoorwegpersoneel al jaren wordt geconfronteerd met een slecht werkende spoorwegstructuur. "Dat 14 november 2012 voor vakbonden, stakers en niet-stakers, een lastige dag was, is duidelijk. Dat de gemoederen verhit werden ook. Dat doet echter geen afbreuk aan de echte doelstellingen van onze acties." Reniers betreurt dat de media-aandacht gefocust was op de gevolgen van de stakingen en niet op de reden waarom de vakbonden actie voerden. "Diepgaande en zinnige discussies over de besparingsmaatregelen, onze voorstellen en alternatieven kwamen niet - en nooit - aan bod. Ook dat is bijzonder spijtig." (Belga/INM)