ACOD staakt tegen plannen van regering met zware beroepen: 'Regelrechte schande'

06/02/18 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:46

Bron: Belga

De socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert op 27 februari een intersectorale staking tegen de plannen van de regering-Michel met de zware beroepen. 'Een politieke staking', vindt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).

ACOD staakt tegen plannen van regering met zware beroepen: 'Regelrechte schande'

ACOD © Belga Image

Dat heeft de vakbond aangekondigd. De stakingsplannen gelden voor de hele ACOD. Dus ook de spoorvakbond is van plan het werk neer te leggen.

De vakbond is niet te spreken over de hervormingen die de regering plant rond zware beroepen. Dat gaat ten koste van de ambtenaren, aldus de socialistische overheidsvakbond.

De regering werkt aan een definiëring van een zwaar beroep. Wie zo'n zwaar beroep uitoefent, zal aanspraak kunnen maken op een hoger pensioen of vroeger met pensioen kunnen gaan. Er is sprake van vier criteria: fysiek zwaar werk (bijvoorbeeld lasten tillen), een belastende werkorganisatie (ploegen-, nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico, en mentale en emotionele belasting. Dat laatste alleen zou evenwel niet voldoende zijn om aanspraak te kunnen maken op de erkenning van zwaar beroep.

Besparingen

Volgens ACOD-vicevoorzitter Chris Reniers worden de plannen van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) door de regering verkocht als een modernisering, maar gaat het om een besparingsoperatie op de kap van de ambtenaren. 'De werknemers uit de openbare sector zullen voordelen verliezen. Ze zullen meer moeten werken voor minder pensioen. Dit is een pure besparingsoperatie van 2 miljard euro. Sorry, maar zo modern ben ik niet', aldus Reniers.

Ook het feit dat stress alleen niet zal volstaan als criterium voor een zwaar beroep, ziet de vakbond niet zitten. 'Een aantal beroepen zal zo worden getroffen. Dat is het geval voor het onderwijs, maar ook bijvoorbeeld de zorg of het gevangenispersoneel. Dit is een regelrechte schande.'

Reactie Bacquelaine

Minister Bacquelaine beschouwt de oproep van het ACOD als 'louter politiek'. Het valt immers niet op een andere manier te verklaren, aldus de minister, dat de socialistische vakbond zich verzet 'tegen een hervorming die de zwaarte van sommige beroepen zal erkennen en die, dankzij deze erkenning, aan de betrokken werkenden bijkomende pensioenrechten zal toekennen'.

Nog volgens de minister gaat het - in tegenstelling tot wat het ACOD beweert - niet om een besparing maar brengt de hervorming extra kosten mee. Ook wordt een uitbreiding van de erkenning van zware beroepen naar contractuelen bij de overheid bekeken. De minister weerlegt tevens een impact op de gelijkgestelde periodes.

Bacquelaine wijst er nog op dat de teksten nog niet definitief zijn en er nog sociaal overleg volgt.

Onze partners