Marc Goblet, de algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV, heeft woensdag ontkend dat de spontane stakingen die de voorbije dagen uitbraken, door de vakbondstop georganiseerd werden. Het gaat om spontane acties, benadrukte Goblet op de Franstalige radiozender RTBF. NMBS-topman Jo Cornu noemde de acties dinsdag georganiseerd. Vandaag blijkt ook dat Cornu werknemers die deelnemen aan wilde stakingen, sneller wil straffen.

Emotionele reacties

Goblet veroordeelde de acties niet rechtstreeks. 'We zijn een organisatie die de werknemers steunt', zei hij. Hij riep ook op tot begrip voor de 'emotionele reacties' op de maatregelen die de regering-Michel plant. 'Stel je eens in de plaats van diegenen die deze vijandige maatregelen ondergaan', klonk het.

Goblet riep de werknemers wel op om het nationale actieplan te respecteren dat de vakbonden hebben opgesteld. Daarvan afwijken kan de andere mensen ergeren, klonk het. Het actieplan voorziet in een nationale betoging op 6 november, gevolgd door een reeks provinciale stakingen en dan een nationale staking op 15 december.

Deze namiddag ontmoet minister van Overheidsbedrijven Jacqueline Galant (MR) de spoorbonden. (Belga/JH)

Marc Goblet, de algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV, heeft woensdag ontkend dat de spontane stakingen die de voorbije dagen uitbraken, door de vakbondstop georganiseerd werden. Het gaat om spontane acties, benadrukte Goblet op de Franstalige radiozender RTBF. NMBS-topman Jo Cornu noemde de acties dinsdag georganiseerd. Vandaag blijkt ook dat Cornu werknemers die deelnemen aan wilde stakingen, sneller wil straffen.Goblet veroordeelde de acties niet rechtstreeks. 'We zijn een organisatie die de werknemers steunt', zei hij. Hij riep ook op tot begrip voor de 'emotionele reacties' op de maatregelen die de regering-Michel plant. 'Stel je eens in de plaats van diegenen die deze vijandige maatregelen ondergaan', klonk het. Goblet riep de werknemers wel op om het nationale actieplan te respecteren dat de vakbonden hebben opgesteld. Daarvan afwijken kan de andere mensen ergeren, klonk het. Het actieplan voorziet in een nationale betoging op 6 november, gevolgd door een reeks provinciale stakingen en dan een nationale staking op 15 december. Deze namiddag ontmoet minister van Overheidsbedrijven Jacqueline Galant (MR) de spoorbonden. (Belga/JH)