'Abdeslam was wellicht minder belangrijk dan Belkaïd'

19/03/16 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

De dinsdag in Vorst doodgeschoten verdachte Mohamed Belkaïd speelde wellicht een belangrijkere rol in het terreurnetwerk dan de vrijdag opgepakte Salah Abdeslam, zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen.

'Abdeslam was wellicht minder belangrijk dan Belkaïd'

Klopjacht na schietpartij in Vorst © Belga Image

'Het feit dat Salah Abdeslam levend gevat werd, is zeker significant, want dat kan tot meer informatie leiden. Maar het uitschakelen van Mohamed Belkaïd dinsdag in Vorst, was waarschijnlijk toch belangrijker', zo stelt Pieter Van Ostaeyen.

Rol

De jihadexpert is ervan overtuigd dat de media zich de voorbije maanden te veel hebben blindgestaard op de figuur van Abdeslam. 'Belkaïd was veel relevanter. Hij was wellicht een coördinator. Het is natuurlijk mogelijk dat er nog relevante informatie over Abdeslam naar boven komt, maar voorlopig ziet het er toch meer naar uit dat hij slechts een radartje in het hele netwerk was.'

Over de rol van Amine Choukri, die vrijdag in Molenbeek samen met Abdeslam werd opgepakt, bestaat volgens Van Ostaeyen geen duidelijkheid.

Klap

De jihadexpert denkt dat met het doodschieten van Belkaïd en met de arrestatie van Abdeslam in elk geval 'een klap' is uitgedeeld aan het netwerk van Syriëstrijders in ons land. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de terreurdreiging wegvalt.

Mohamed Abrini

Mohamed Abrini © Belga

'Ik ben ervan overtuigd dat er nog meer netwerken zijn. Vorst was wellicht ook slechts een van de vele safehouses die ze tot hun beschikking hadden', klinkt het. 'En dan zijn er natuurlijk ook nog figuren als Mohamed Abrini (een voortvluchtige verdachte die twee dagen voor de Parijse aanslagen samen met Abdeslam in een tankstation in het noorden van Frankrijk gefilmd werd, nvdr.). Ik begrijp dus de beslissing om de terreurdreiging op niveau drie te handhaven.'

IS

Hoe het terreurnetwerk Islamitische Staat nu zal reageren op de gebeurtenissen van deze week, is volgens Van Ostaeyen koffiedik kijken. 'Er zal zeker iets van communicatie volgen. Maar wat? Geen idee.' (Belga/KVDA)

Onze partners