AB Inbev voert PVDA-lijst aan met bedrijven die amper belastingen betalen

Volgens PVDA betaalt AB Inbev 0,0 procent belastingen in ons land © PVDA

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is niet te spreken over de studie, die volgens hen kant noch wal raakt. ‘Ze vergelijken appelen met peren.’

AB Inbev voert dit jaar opnieuw de Top 50 van ondernemingen die geen of nauwelijks belastingen betalen, die de linksradicale PVDA donderdag voor de achtste maal bekend maakt. ‘Onze studie toont aan dat 50 grootbedrijven gemiddeld 1 procent belastingen betalen. Eén procent. Dat is zo goed als niets. Normaal moeten die bedrijven 34 procent belastingen betalen. Dat kost onze samenleving miljarden euro’s’, stelt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Volgens de partij loopt de overheid 9,1 miljard euro belastinginkomsten mis, geld dat volgens de PVDA noodzakelijk is om de pensioenen te financieren. ‘Voor de zoveelste keer op rij staat AB InBev in onze top 10 van grote belastingontwijkers. De brouwerij maakt vandaag reclame voor bier met 0,0% alcohol. Dat cijfer is haar goed bekend. De holding maakte vorig jaar 6,7 miljard euro winst en betaalde daarop 0,0 euro belastingen. Niets dus. Zij krijgen meer dan 2 miljard euro fiscale korting. Dat is geen klein bier. Bedenk maar eens wat je met die 2 miljard euro zou kunnen doen voor de gepensioneerden’, zegt Mertens. Hij wijst er nog op dat de groep AB InBev vier keer voorkomt in de Top 50 grootste fiscale kortingen.

Definitief belaste inkomsten, die al eens in het buitenland belast zijn, zou men hier nog een tweede keer belasten. Dat is tegen alle internationale rechtsregels.

Verbond van Belgische Ondernemingen

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) haalt in VTM NIEUWS dan weer scherp uit naar de studie. Klopt niets van, klinkt het. ‘Ze vergelijken appelen met peren. De auteur zou aan de universiteit echt op alle vlakken. Definitief belaste inkomsten bijvoorbeeld, die al eens in het buitenland belast zijn, zou men hier nog een tweede keer belasten. Dat is tegen alle internationale rechtsregels.’ Volgens eigen berekeningen van het VBO zouden de dochterondernemingen van de geviseerde multinationals ongeveer 25 procent belastingen betalen, zo bericht VTM NIEUWS nog.

Top 1000 betaalde 6,6 procent volgens PVDA

De studiedienst van PVDA becijferde verder ook dat de Top 1.000 van meest winstgevende bedrijven in België een gemiddeld belastingtarief van 6,6 procent hebben. Over de periode 2009-2016 bedroeg het gemiddelde tarief van de Top 50 slechts 2 procent, dat van de Top 1.000 6,6 procent.

Voor Marco Van Hees, kamerlid en fiscaal specialist van de PVDA zijn de gevolgen van de hervorming van de vennootschapsbelasting van de regering-Michel verwaarloosbaar. ‘Indien we de hervorming van de vennootschapsbelasting toepassen op de Top 50 uit onze studie, zouden die niet langer 1 procent belasting betalen maar wel 2,4 procent. Dat is nog altijd belachelijk weinig, en heel ver onder de wettelijke aanslagvoeten’, aldus Van Hees.

Partner Content