Aartsbisschop André Léonard heeft tijdens zijn homilie voor Pasen een mea culpa geslagen in verband met het kindermisbruik in de kerk. Hij had opnieuw kritiek op abortus.

Léonard zei dat de kerk, net als andere instellingen, gedurende decennia het probleem van pedofilie in haar midden niet voldoende diep heeft ingeschat.

'Door een schuldig stilzwijgen heeft men vaak de voorkeur gegeven aan de reputatie van sommige kerkleiders in plaats van aan de misbruikte kinderen', aldus de aartsbisschop.

Hij zei dat degenen die vreselijk mishandeld werden in hun waardigheid moeten hersteld worden door de waarheid.

Hij noemde de recente brief van paus Benedictus XVI aan de katholieken in Ierland een voorbeeld.

Abortus

Léonard nam opnieuw stelling in het abortusdebat in nadat hij vorige week mee was opgestapt in een 'Mars voor het leven' in Brussel die was georganiseerd uit protest tegen de abortuswet.

Hij hekelde dat ieder jaar ongeveer 50 miljoen menselijke wezens in ontwikkeling worden geaborteerd in de moederschoot ' alsof het niet de moeite zou zijn dat ze bestaan'.

Hij pleitte ervoor om 'eer en ontzag te hebben voor wat onze maatschappij te gemakkelijk als biologisch afval aanziet'.

Aartsbisschop André Léonard heeft tijdens zijn homilie voor Pasen een mea culpa geslagen in verband met het kindermisbruik in de kerk. Hij had opnieuw kritiek op abortus.Léonard zei dat de kerk, net als andere instellingen, gedurende decennia het probleem van pedofilie in haar midden niet voldoende diep heeft ingeschat.'Door een schuldig stilzwijgen heeft men vaak de voorkeur gegeven aan de reputatie van sommige kerkleiders in plaats van aan de misbruikte kinderen', aldus de aartsbisschop.Hij zei dat degenen die vreselijk mishandeld werden in hun waardigheid moeten hersteld worden door de waarheid. Hij noemde de recente brief van paus Benedictus XVI aan de katholieken in Ierland een voorbeeld.AbortusLéonard nam opnieuw stelling in het abortusdebat in nadat hij vorige week mee was opgestapt in een 'Mars voor het leven' in Brussel die was georganiseerd uit protest tegen de abortuswet.Hij hekelde dat ieder jaar ongeveer 50 miljoen menselijke wezens in ontwikkeling worden geaborteerd in de moederschoot ' alsof het niet de moeite zou zijn dat ze bestaan'.Hij pleitte ervoor om 'eer en ontzag te hebben voor wat onze maatschappij te gemakkelijk als biologisch afval aanziet'.