Aartsbisschop André Léonard zal een mediastite in acht nemen tot Kerstmis. Dat heeft zijn woordvoerder donderdagavond aangekondigd. Intussen wil Rik Torfs dat de gelovigen een signaal geven dat ze het niet eens zijn met Léonard.'We zitten op dit ogenblik in een crisis', aldus woordvoerder Jürgen Mettepenningen op VTM, verwijzend naar de vele pedofilieschandalen waarmee de kerk de jongste tijd geconfronteerd wordt.

We kunnen elke commotie missen. Daarom is een mediastilte belangrijk. Zo kunnen we ons ten volle concentreren op de crisis. De woordvoerder ontkent dat de mediastilte er komt uit onvrede met de pers. 'Het is niet uit onvrede, eerder om ons te kunnen concentreren op wat nodig is', zo luidt het .

'Signaal gelovigen'Volgens professor kerkelijk recht en CD&V-senator Rik Torfs moeten de gelovigen in België een signaal geven om duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de denkbeelden van aartsbisschop Léonard.

Torfs reageerde donderdagavond op Radio 1 op de commotie die is ontstaan over de uitspraken van Léonard inzake het niet vervolgen van bejaarde pedofiele priesters die niet meer in functie zijn.

De senator suggereerde dat er misschien een petitie zou moeten uitgaan van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad of een andere vertegenwoordigende instantie. Die moet volgens Torfs duidelijk maken dat een en ander niet kan en dat 'de kerk van Léonard niet de enige kerk is'.

'De kerk is niet de aartbisschop van Mechelen'

Torfs zegt het belangrijk te vinden dat de mensen in Vlaanderen wordt duidelijk gemaakt dat de kerk niet de aartsbisschop van Mechelen is. 'De aartsbisschop spreekt niet namens ons en we hebben hem niet gewild. Wij willen niet met dit soort houding en uitspraken of gedachtengoed worden geassocieerd. Dit is niet het katholieke gedachtengoed van Vlaanderen en ook niet het gedachtengoed van de katholieke kerk in het algemeen'.

Torfs vindt dat er duidelijk afstand mag worden genomen. 'Het is niet leuk om telkens, ook in de publieke opinie, als katholiek geassocieerd te worden met dat soort uitspraken', aldus Torfs. 'Léonard is alleen aartsbisschop van Mechelen-Brussel, hij doet rare uitspraken op een onaanvaardbare manier en hij mag niet het gezicht van de katholieke kerk in België zijn. Ik vindt dat hij dat recht niet heeft, zeker als hij dat soort uitspraken doet', aldus een scherpe Torfs.

Aartsbisschop André Léonard zal een mediastite in acht nemen tot Kerstmis. Dat heeft zijn woordvoerder donderdagavond aangekondigd. Intussen wil Rik Torfs dat de gelovigen een signaal geven dat ze het niet eens zijn met Léonard.'We zitten op dit ogenblik in een crisis', aldus woordvoerder Jürgen Mettepenningen op VTM, verwijzend naar de vele pedofilieschandalen waarmee de kerk de jongste tijd geconfronteerd wordt. We kunnen elke commotie missen. Daarom is een mediastilte belangrijk. Zo kunnen we ons ten volle concentreren op de crisis. De woordvoerder ontkent dat de mediastilte er komt uit onvrede met de pers. 'Het is niet uit onvrede, eerder om ons te kunnen concentreren op wat nodig is', zo luidt het .'Signaal gelovigen'Volgens professor kerkelijk recht en CD&V-senator Rik Torfs moeten de gelovigen in België een signaal geven om duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de denkbeelden van aartsbisschop Léonard. Torfs reageerde donderdagavond op Radio 1 op de commotie die is ontstaan over de uitspraken van Léonard inzake het niet vervolgen van bejaarde pedofiele priesters die niet meer in functie zijn.De senator suggereerde dat er misschien een petitie zou moeten uitgaan van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad of een andere vertegenwoordigende instantie. Die moet volgens Torfs duidelijk maken dat een en ander niet kan en dat 'de kerk van Léonard niet de enige kerk is'. 'De kerk is niet de aartbisschop van Mechelen'Torfs zegt het belangrijk te vinden dat de mensen in Vlaanderen wordt duidelijk gemaakt dat de kerk niet de aartsbisschop van Mechelen is. 'De aartsbisschop spreekt niet namens ons en we hebben hem niet gewild. Wij willen niet met dit soort houding en uitspraken of gedachtengoed worden geassocieerd. Dit is niet het katholieke gedachtengoed van Vlaanderen en ook niet het gedachtengoed van de katholieke kerk in het algemeen'. Torfs vindt dat er duidelijk afstand mag worden genomen. 'Het is niet leuk om telkens, ook in de publieke opinie, als katholiek geassocieerd te worden met dat soort uitspraken', aldus Torfs. 'Léonard is alleen aartsbisschop van Mechelen-Brussel, hij doet rare uitspraken op een onaanvaardbare manier en hij mag niet het gezicht van de katholieke kerk in België zijn. Ik vindt dat hij dat recht niet heeft, zeker als hij dat soort uitspraken doet', aldus een scherpe Torfs.