Aartsbisschop André-Joseph Léonard heeft een taart in het gezicht gekregen. Het incident is te zien op een filmpje dat op de katholieke website Gloria TV werd gepost.

Het voorval dateert al van Allerheiligen, zo meldt Het Nieuwsblad.
Léonard ging toen om 15.30 uur in de kathedraal van Brussel voor in een gebedsdienst van Pro Sanctitate, een religieuze Franstalige lekenvereniging die haar gewone bijeenkomsten organiseert
in het Centre Horeb in Ukkel.

Op het filmpje is te zien hoe monseigneur Léonard bij het spreekgestoelte wacht tot het koor is uitgezongen. Nog voor het zover is, stormt een jongeman naar voor en duwt de aartsbisschop een taart in het aangezicht. Het koor stopt met zingen, er klinkt geschreeuw en de dader vlucht de kathedraal uit.

De aartsbisschop zet zijn bril af, zoekt een zakdoek en veegt zijn aangezicht schoon. Meteen helpen enkele vrouwen hem met het schoonmaken van zijn gewaden. De aartsbisschop zou daarbij hebben gegrapt dat het 'best lekkere taart' was.

Geen klacht

Op haar website rept Pro Sanctitate met geen woord over het incident, maar volgens de website van Het Nieuwsblad wordt het bevestigd door Claire Jonnard, de Franstalige woordvoerster van het aartsbisdom, en door Patrick Vanderhoeven, die als priester verbonden is aan de kathedraal.

'De aartsbisschop heeft de plechtigheid afgewerkt en heeft geen klacht willen indienen tegen zijn belager. We hebben helemaal geen idee wie het is en wat zijn bedoelingen waren', zo luidt het.

Aartsbisschop André-Joseph Léonard heeft een taart in het gezicht gekregen. Het incident is te zien op een filmpje dat op de katholieke website Gloria TV werd gepost.Het voorval dateert al van Allerheiligen, zo meldt Het Nieuwsblad. Léonard ging toen om 15.30 uur in de kathedraal van Brussel voor in een gebedsdienst van Pro Sanctitate, een religieuze Franstalige lekenvereniging die haar gewone bijeenkomsten organiseert in het Centre Horeb in Ukkel. Op het filmpje is te zien hoe monseigneur Léonard bij het spreekgestoelte wacht tot het koor is uitgezongen. Nog voor het zover is, stormt een jongeman naar voor en duwt de aartsbisschop een taart in het aangezicht. Het koor stopt met zingen, er klinkt geschreeuw en de dader vlucht de kathedraal uit. De aartsbisschop zet zijn bril af, zoekt een zakdoek en veegt zijn aangezicht schoon. Meteen helpen enkele vrouwen hem met het schoonmaken van zijn gewaden. De aartsbisschop zou daarbij hebben gegrapt dat het 'best lekkere taart' was.Geen klachtOp haar website rept Pro Sanctitate met geen woord over het incident, maar volgens de website van Het Nieuwsblad wordt het bevestigd door Claire Jonnard, de Franstalige woordvoerster van het aartsbisdom, en door Patrick Vanderhoeven, die als priester verbonden is aan de kathedraal. 'De aartsbisschop heeft de plechtigheid afgewerkt en heeft geen klacht willen indienen tegen zijn belager. We hebben helemaal geen idee wie het is en wat zijn bedoelingen waren', zo luidt het.