Bij de aanval kwamen 22 mensen om. Stoltenberg beloofde wel een "diepgaand" onderzoek: hij beklemtoonde dat het belangrijk is "alle feiten op tafel te hebben". Hij zei verder nog "diep bedroefd" te zijn door dit "tragisch incident" en het verlies van mensenlevens. De VN heeft dinsdag laten weten dat alle ngo's in Kunduz de stad ontvlucht zijn en onderzoeken wat de noden van de bevolking zijn na de aanval op het voor de hele regio belangrijke ziekenhuis.

Het hele weekend klonk het bij de Navo, die nog altijd 12.500 man in Afghanistan heeft, dat de aanval er gekomen is op vraag van Amerikaanse soldaten die zich in moeilijkheden bevonden in een gevecht met de taliban. Maar maandag kwam het hoofd van de Navo-missie in Afghanistan, de Amerikaanse generaal John Campbell, terug op die versie.

Sindsdien klonk het dat het bombardement werd uitgevoerd "op vraag van" de Afghaanse troepen.

AzG van haar kant laat weten te walgen van de rechtvaardigingen van de Afghaanse autoriteiten. Volgens de ngo staan die rechtvaardigingen gelijk met "een oorlogsmisdaad erkennen". "In Kunduz blijft er geen enkele ngo meer over", aldus Jens Laerke, woordvoerder van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) in Genève. "De meeste markten zijn gesloten. Duizenden gezinnen zijn ontheemd. De humanitaire noden in de binnenstad zijn grotendeels onbekend, vanwege de gebrekkige toegang."

Laerke liet nog weten dat de gevechten voortduren. Het AzG-ziekenhuis was het enige in dat deel van het land waar oorlogsverwondingen verpleegd konden worden. (Belga/JH)

Bij de aanval kwamen 22 mensen om. Stoltenberg beloofde wel een "diepgaand" onderzoek: hij beklemtoonde dat het belangrijk is "alle feiten op tafel te hebben". Hij zei verder nog "diep bedroefd" te zijn door dit "tragisch incident" en het verlies van mensenlevens. De VN heeft dinsdag laten weten dat alle ngo's in Kunduz de stad ontvlucht zijn en onderzoeken wat de noden van de bevolking zijn na de aanval op het voor de hele regio belangrijke ziekenhuis.Het hele weekend klonk het bij de Navo, die nog altijd 12.500 man in Afghanistan heeft, dat de aanval er gekomen is op vraag van Amerikaanse soldaten die zich in moeilijkheden bevonden in een gevecht met de taliban. Maar maandag kwam het hoofd van de Navo-missie in Afghanistan, de Amerikaanse generaal John Campbell, terug op die versie. Sindsdien klonk het dat het bombardement werd uitgevoerd "op vraag van" de Afghaanse troepen. AzG van haar kant laat weten te walgen van de rechtvaardigingen van de Afghaanse autoriteiten. Volgens de ngo staan die rechtvaardigingen gelijk met "een oorlogsmisdaad erkennen". "In Kunduz blijft er geen enkele ngo meer over", aldus Jens Laerke, woordvoerder van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) in Genève. "De meeste markten zijn gesloten. Duizenden gezinnen zijn ontheemd. De humanitaire noden in de binnenstad zijn grotendeels onbekend, vanwege de gebrekkige toegang." Laerke liet nog weten dat de gevechten voortduren. Het AzG-ziekenhuis was het enige in dat deel van het land waar oorlogsverwondingen verpleegd konden worden. (Belga/JH)