Tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen vijf keer meer Belgische burgerslachtoffers dan tot nu werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek, zo schrijft De Standaard.

Al een jaar lang tellen vrijwilligers het aantal namen op elk monument in elke Belgische gemeente. 'Daaruit blijkt dat er niet 5.000 Belgische burgers omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar minstens vijf keer zo veel', zegt Piet Chielens, algemeen coördinator van het In Flanders Fields Muse­um (IFFM) in Ieper.

Het project maakt deel uit van het grootschalig onderzoek 'de Namenlijst'. Dat is een lijst van wie tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwam.

Het aantal soldaten- en burgerslachtoffers werd nooit precies in kaart gebracht. Alle bestaande cijfers zijn gissingen.

Het onderzoek werd drie jaar geleden opgestart en zou eind 2018 zo goed als afgerond moeten zijn. Toch is het nu al duidelijk dat het aantal doden in België een stuk hoger ligt dan tot nu werd aangenomen.

Zo lieten niet 50.000 Fransen het leven op Belgisch grondgebied, maar meer dan 78.000. Ook zijn er een pak meer Duitse soldaten gedood. Van het 125ste Infanterie Regiment uit Württemberg bijvoorbeeld, kregen slechts vijf doden na de Slag om Langemark een officieel graf. Nu blijken daar minstens 141 soldaten van dat regiment om het leven te zijn gekomen. (Belga/WB)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen vijf keer meer Belgische burgerslachtoffers dan tot nu werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek, zo schrijft De Standaard.Al een jaar lang tellen vrijwilligers het aantal namen op elk monument in elke Belgische gemeente. 'Daaruit blijkt dat er niet 5.000 Belgische burgers omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar minstens vijf keer zo veel', zegt Piet Chielens, algemeen coördinator van het In Flanders Fields Muse­um (IFFM) in Ieper. Het project maakt deel uit van het grootschalig onderzoek 'de Namenlijst'. Dat is een lijst van wie tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwam.Het aantal soldaten- en burgerslachtoffers werd nooit precies in kaart gebracht. Alle bestaande cijfers zijn gissingen. Het onderzoek werd drie jaar geleden opgestart en zou eind 2018 zo goed als afgerond moeten zijn. Toch is het nu al duidelijk dat het aantal doden in België een stuk hoger ligt dan tot nu werd aangenomen.Zo lieten niet 50.000 Fransen het leven op Belgisch grondgebied, maar meer dan 78.000. Ook zijn er een pak meer Duitse soldaten gedood. Van het 125ste Infanterie Regiment uit Württemberg bijvoorbeeld, kregen slechts vijf doden na de Slag om Langemark een officieel graf. Nu blijken daar minstens 141 soldaten van dat regiment om het leven te zijn gekomen. (Belga/WB)