Dat schrijft De Morgen.

Wie een humanitaire regularisatie aanvraagt, moet daar sinds deze lente 215 euro voor neertellen. Mensen met een medische regularisatie, vluchtelingen en minderjarigen zijn daarvan wel vrijgesteld; zij krijgen hun papieren gratis. Dat werd de vreemdelingentaks genoemd, hoewel het officieel om een 'retributierecht' gaat.

Het effect van die kostprijs is volgens cijfers die De Morgen kon inkijken onmiddellijk merkbaar in het aantal aanvragen: dienden er in maart nog 515 mensen een aanvraag in, dan waren er dat in augustus 241. Mensen hebben recht op een regularisatie wanneer ze hier in een onredelijk lange asielprocedure zaten, wanneer ze ouder zijn van een Belgisch kind of wanneer ze hier volledig verankerd zijn.

Naast de regularisatie om humanitaire redenen (9 bis), zijn er ook de medische regularisaties (9 ter). Die aanvragen worden sinds 2012, toen nog onder Maggie De Block (Open VLD), veel strenger en sneller behandeld. Alleen wie ernstig ziek is -en in het land van herkomst gevaar loopt - geen toegang heeft tot de nodige medische zorgen, kan nog medisch asiel krijgen. Al die verstrengingen hebben ertoe geleid dat er vorig jaar 9.867 aanvragen tot regularisatie waren, en dit jaar maar 3.800 aanvragen.

'Uitzonderlijk'

Advocaten, artsen en hulporganisaties trokken al eerder aan de alarmbel dat enkel patiënten met nog enkele maanden te leven, hier nog mogen blijven.

Voor de huidige staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is de terugloop van het aantal aanvragen het bewijs dat de regularisaties steeds minder om de foute redenen worden aangevraagd. "Mensen denken door die retritbutie twee keer na voor ze een aanvraag indienen", zegt de N-VA'er. "De procedures worden weer gebruikt waarvoor ze bestemd waren: uitzonderlijke humanitaire situaties.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Morgen.Wie een humanitaire regularisatie aanvraagt, moet daar sinds deze lente 215 euro voor neertellen. Mensen met een medische regularisatie, vluchtelingen en minderjarigen zijn daarvan wel vrijgesteld; zij krijgen hun papieren gratis. Dat werd de vreemdelingentaks genoemd, hoewel het officieel om een 'retributierecht' gaat. Het effect van die kostprijs is volgens cijfers die De Morgen kon inkijken onmiddellijk merkbaar in het aantal aanvragen: dienden er in maart nog 515 mensen een aanvraag in, dan waren er dat in augustus 241. Mensen hebben recht op een regularisatie wanneer ze hier in een onredelijk lange asielprocedure zaten, wanneer ze ouder zijn van een Belgisch kind of wanneer ze hier volledig verankerd zijn. Naast de regularisatie om humanitaire redenen (9 bis), zijn er ook de medische regularisaties (9 ter). Die aanvragen worden sinds 2012, toen nog onder Maggie De Block (Open VLD), veel strenger en sneller behandeld. Alleen wie ernstig ziek is -en in het land van herkomst gevaar loopt - geen toegang heeft tot de nodige medische zorgen, kan nog medisch asiel krijgen. Al die verstrengingen hebben ertoe geleid dat er vorig jaar 9.867 aanvragen tot regularisatie waren, en dit jaar maar 3.800 aanvragen.Advocaten, artsen en hulporganisaties trokken al eerder aan de alarmbel dat enkel patiënten met nog enkele maanden te leven, hier nog mogen blijven. Voor de huidige staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is de terugloop van het aantal aanvragen het bewijs dat de regularisaties steeds minder om de foute redenen worden aangevraagd. "Mensen denken door die retritbutie twee keer na voor ze een aanvraag indienen", zegt de N-VA'er. "De procedures worden weer gebruikt waarvoor ze bestemd waren: uitzonderlijke humanitaire situaties. (Belga/RR)