Een en ander staat in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Daarmee stijgt het aandeel van de jongeren veel sneller dan dat van de andere leeftijdscategorieën", zegt de Antwerpse OCMW-voorzitster, Liesbeth Homans (N-VA). "Hier in Antwerpen is het aantal jongeren met een leefloon de afgelopen drie jaar alleszins nog nooit zo hoog geweest." Diverse andere steden en gemeenten merken dezelfde trend: ook in Oudenaarde, Turnhout, Brugge en Leuven stijgt het percentage jongeren in de groep leefloonaanvragers.

Op de dool

"Dat komt omdat de wachttijd om een uitkering te krijgen verlengd is van negen maanden tot een jaar", zegt de Gentse OCMW-voorzitter, Rudy Coddens (SP.A). "Veel jongeren krijgen die periode niet overbrugd."

"Daardoor krijg je dramatische verhalen", zegt ook Stefaan Vercamer (CD&V), de OCMW-voorzitter van Oudenaarde. "Het gaat om jonge mensen aan het begin van hun actieve leven, maar ze raken meteen op de dool. Bij ons is op dit ogenblik meer dan een derde van de leefloonaanvragers jonger dan 25."

55.000 meer volgend jaar

De vakbonden hielden vorige week al een actie om de strengere regels rond de uitkeringen voor jongeren aan te klagen. Volgens hen dreigen er volgend jaar nog 55.000 aanvragen van jongeren bij te komen. (Belga/TV)

Een en ander staat in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Daarmee stijgt het aandeel van de jongeren veel sneller dan dat van de andere leeftijdscategorieën", zegt de Antwerpse OCMW-voorzitster, Liesbeth Homans (N-VA). "Hier in Antwerpen is het aantal jongeren met een leefloon de afgelopen drie jaar alleszins nog nooit zo hoog geweest." Diverse andere steden en gemeenten merken dezelfde trend: ook in Oudenaarde, Turnhout, Brugge en Leuven stijgt het percentage jongeren in de groep leefloonaanvragers."Dat komt omdat de wachttijd om een uitkering te krijgen verlengd is van negen maanden tot een jaar", zegt de Gentse OCMW-voorzitter, Rudy Coddens (SP.A). "Veel jongeren krijgen die periode niet overbrugd.""Daardoor krijg je dramatische verhalen", zegt ook Stefaan Vercamer (CD&V), de OCMW-voorzitter van Oudenaarde. "Het gaat om jonge mensen aan het begin van hun actieve leven, maar ze raken meteen op de dool. Bij ons is op dit ogenblik meer dan een derde van de leefloonaanvragers jonger dan 25." De vakbonden hielden vorige week al een actie om de strengere regels rond de uitkeringen voor jongeren aan te klagen. Volgens hen dreigen er volgend jaar nog 55.000 aanvragen van jongeren bij te komen. (Belga/TV)