Aantal asielaanvragen toegenomen

Een Afghaanse asielzoeker in de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk in Brussel. © BELGA

Afgelopen maand werden in ons land 1.348 asielaanvragen ingediend. In vergelijking met februari gaat het om een stijging met 11,3 procent. Het gaat om de eerste stijging sinds december vorig jaar.

Afgelopen maand werden in ons land 1.348 asielaanvragen ingediend. In vergelijking met februari gaat het om een stijging met 11,3 procent. Het gaat om de eerste stijging sinds december vorig jaar. Dat blijkt uit de asielstatistieken die het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen publiceert. In vergelijking met januari was het aantal aanvragen in februari wel met 7,8 procent gedaald.

Syrië

Syrië blijft het belangrijkste land van herkomst van de asielzoekers, met 163 aanvragen (of 12 procent van het totaal). Afghanistan (met 108 aanvragen of 8 procent) en Irak (met 96 aanvragen of 7 procent) vervolledigen de top drie. Kosovo is een opvallende daler in die lijst: in februari nog goed voor 7,8 procent van de aanvragen, in maart voor 4,1 procent.

Van de 1.348 asielaanvragen die in maart werden geregistreerd, zijn er 427 (31,7 procent) meervoudige aanvragen. Dat zijn asielzoekers die na een afgewezen aanvraag een nieuwe poging wagen. Belangrijkste landen van herkomst voor meervoudige aanvragen waren Afghanistan (64), Rusland (45) en Guinee (35).

Daling

In januari werd echter een daling opgetekend. De 1.313 aanvragen, vergelijkbaar met het aantal aanvragen in maart dus, waren toen goed voor een daling van 20,2 procent in vergelijking met december 2014. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content