'Aanslagplegers mogelijk op weg naar Europa' (video)

20/03/16 om 11:36 - Bijgewerkt om 17:40

Dat deze week enkele mensen gevat zijn die intens betrokken waren bij de aanslagen van november in Parijs, onder wie Salah Abdeslam, kan volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een belangrijke doorbraak zijn. 'Maar het blijft verontrustend dat we sommige van hen niet kennen'. Ook topman Jaak Raes van de Staatsveiligheid pleit voor waakzaamheid.

'Aanslagplegers mogelijk op weg naar Europa' (video)

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

Het is nog altijd niet duidelijk wie Amine Choukri, de man die vrijdag samen met Salah Abdeslam in Sint-Jans-Molenbeek werd opgepakt, echt is. 'We kennen, denk ik, zijn echte identiteit niet en dat is één van de verontrustende elementen,' erkende Koen Geens in het Eén programma De zevende dag.

Delen

Geen Molenbeeks ploegje

De minister herhaalde dat ten onrechte wordt gedacht dat er 'een Molenbeeks ploegje' aan het werk is. 'Er komen voortdurend mensen uit Syrië via allerlei kanalen naar hier, we weten dat Abdeslam in oktober mensen heeft opgehaald in Duitsland. Dat zijn voor ons onbekenden. Die samenwerking tussen een lokaal netwerk dat heel goed geïntegreerd is en mensen die getraind uit het Midden-Oosten komen, is een uitdaging waar we voor staan.'

Toch gelooft Geens dat de arrestatie 'van enkele mensen die intens betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, een beslissende stap kan zijn'.

Niet achteroverleunen

In het VTM-middagnieuws waarschuwde ook de topman van de Staatsveiligheid, Jaak Raes, dat het niet het moment is om achterover te gaan leunen. 'We weten dat een aantal mensen mogelijk vanuit Syrië op weg is naar West-Europa, met een plan tot aanslag, om vanuit die jihadimentaliteit schade toe te brengen aan de Westerse democratie. We moeten daar zeer waakzaam voor blijven'.

Klacht

De advocaat van Abdeslam, meester Sven Mary, dient intussen een klacht in tegen de procureur van Parijs, François Molins. Mary vindt dat die het geheim van het onderzoek heeft geschonden door bekend te maken dat Abdeslam tijdens zijn verhoor heeft verklaard dat hij zichzelf wilde opblazen aan het Stade de France, maar op zijn stappen terugkwam.

Of de procureur zijn boekje te buiten is gegaan, wil Geens niet zeggen. Hij zei enkel dat 'iedereen zijn deontologie moet toepassen, dat betekent loyaliteit, maatschappelijke verantwoordelijkheid en geheimhouding. (KVDA)

Onze partners