Aanslagen Parijs: vijf terreurverdachten blijven in de cel

Mohammed Abrini © /

De Brusselse raadkamer heeft de aanhouding van vijf verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs verlengd met twee maanden.

Het gaat om Mohamed Bakkali, Mohamed Abrini, Abdoullah Courkzine, Abid Aberkan en Amine Choukry. Dat meldt het federaal parket.

De verdediging van die vijf kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer. Als dat gebeurt, moeten ze binnen de vijftien dagen voor de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

Wie is wie?

Vingerafdrukken en video

Mohamed Bakkali werd opgepakt op 26 november en in verdenking gesteld voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Zijn auto werd gezien in de buurt van safehouse in Charleroi en Auvelais, en bovendien zou hij een safehouse in Schaarbeek gehuurd hebben waar de vingerafdrukken van Salah Abdeslam zijn aangetroffen. De politie vond bij hem een video waarin een nucleaire topman werd bespioneerd. Het Franse gerecht heeft om zijn overlevering gevraagd en de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling zette daarvoor op 30 juni het licht op groen. Vooralsnog werd de man echter nog niet overgeleverd.

Gefilmd

Mohamed Abrini (31) werd op 8 april opgepakt in Anderlecht. Hij werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Abrini bekende dat hij de ‘man met het hoedje’ is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich daarop 22 maart opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten. Het Franse gerecht heeft ook om zijn overlevering gevraagd en de Brusselse KI moet zich eerstdaags over dat verzoek uitspreken.

Contact

Abdoullah Courkzine (29) werd op 22 december opgepakt bij een huiszoeking in Brussel. Hij zou contact gehad hebben met Hasna Ait Boulahcen in de periode tussen de aanslagen in Parijs en de politieraid in Saint-Denis.

Verbergen

Abid Aberkan werd op 19 maart van dit jaar opgepakt in Molenbeek, nadat de politie terreurverdachte Salah Abdeslam en een kompaan had gelokaliseerd in de woning van Aberkans moeder. Die laatste werd even opgepakt, maar al snel weer vrijgelaten. Abid Aberkan daarentegen bleef in de cel, op verdenking van het helpen verbergen van Abdeslam en de zogenaamde ‘Amine Choukri’, de kompaan van Abdeslam van wie de echte naam nog steeds niet bekend is.

‘Amine Choukri’ of ‘Monir Ahmed Alaaj’ of ‘Soufien Ayari’, die zijn echte identiteit niet wil prijsgeven, werd samen met Salah Abdeslam opgepakt op 18 maart in Sint-Jans-Molenbeek, drie dagen nadat in Vorst een safehouse werd ontdekt. Choukri was in oktober 2015 al samen met Salah Abdeslam gecontroleerd in het Duitse Ulm. Zijn vingerafdrukken werden aangetroffen in de woning in Vorst. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content