Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi. Drie personen, Faycal C., Brahim Tabich en Youssef El Ajmi, worden buiten vervolging gesteld.

De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, terwijl zo'n 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen.

Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven maar in de weken en maanden nadien werden in totaal dertien personen in verdenking gesteld. Een groot deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis. Het gerechtelijk onderzoek nam net iets meer dan drie jaar in beslag en werd pas eind juni 2019 volledig afgerond.

In zijn eindvordering had het federaal parket uiteindelijk gevraagd om acht van de dertien verdachten door te verwijzen naar het hof van assisen. Het ging om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa. Twee andere, die een kleinere rol zouden gespeeld hebben, de broers Smail en Ibrahim Farisi, moesten volgens het federaal parket voor de correctionele rechtbank terechtstaan terwijl voor de drie laatste verdachten, Faycal C., Brahim Tabich en Youssef El Ajmi, de buitenvervolgingstelling werd gevraagd.

De raadkamer heeft het federaal parket nu enkel op dat laatste punt gevolgd en C., Tabiche en El Ajmi buiten vervolging gesteld. Over de broers Farisi daarentegen besliste de raadkamer dat ook zij moesten doorverwezen worden naar het hof van assisen.

Het dossier moet nu opnieuw beoordeeld worden door de kamer van inbeschuldigingstelling, die definitief zal oordelen over de doorverwijzing van de verschillende verdachten.

Een datum voor de procedure is er nog niet. Net zomin ligt er al een datum vast voor een eventueel assisenproces maar volgens de laatste inschattingen zou dat pas in september 2022 van start kunnen gaan. Een groot deel van de verdachten in het dossier over de aanslagen in Brussel zal immers ook in Frankrijk moeten terechtstaan voor hun aandeel in de aanslagen die op 13 november 2015 plaatsvonden in Parijs. Dat Franse assisenproces zou in september 2021 beginnen.

Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi. Drie personen, Faycal C., Brahim Tabich en Youssef El Ajmi, worden buiten vervolging gesteld.De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, terwijl zo'n 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven maar in de weken en maanden nadien werden in totaal dertien personen in verdenking gesteld. Een groot deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis. Het gerechtelijk onderzoek nam net iets meer dan drie jaar in beslag en werd pas eind juni 2019 volledig afgerond. In zijn eindvordering had het federaal parket uiteindelijk gevraagd om acht van de dertien verdachten door te verwijzen naar het hof van assisen. Het ging om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa. Twee andere, die een kleinere rol zouden gespeeld hebben, de broers Smail en Ibrahim Farisi, moesten volgens het federaal parket voor de correctionele rechtbank terechtstaan terwijl voor de drie laatste verdachten, Faycal C., Brahim Tabich en Youssef El Ajmi, de buitenvervolgingstelling werd gevraagd. De raadkamer heeft het federaal parket nu enkel op dat laatste punt gevolgd en C., Tabiche en El Ajmi buiten vervolging gesteld. Over de broers Farisi daarentegen besliste de raadkamer dat ook zij moesten doorverwezen worden naar het hof van assisen. Het dossier moet nu opnieuw beoordeeld worden door de kamer van inbeschuldigingstelling, die definitief zal oordelen over de doorverwijzing van de verschillende verdachten. Een datum voor de procedure is er nog niet. Net zomin ligt er al een datum vast voor een eventueel assisenproces maar volgens de laatste inschattingen zou dat pas in september 2022 van start kunnen gaan. Een groot deel van de verdachten in het dossier over de aanslagen in Brussel zal immers ook in Frankrijk moeten terechtstaan voor hun aandeel in de aanslagen die op 13 november 2015 plaatsvonden in Parijs. Dat Franse assisenproces zou in september 2021 beginnen.