Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had steeds opengelaten of er een procedure zou komen tegen de verbindingsofficier van de politie in Turkije, die hij er na de aanslagen van 22 maart van beschuldigde dat hij terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land had laten terugkomen. Tijdens een hoorzitting in de onderzoekscommissie naar de aanslagen antwoordde hij enkele maanden geleden 'dat er nog tijd was tot 31 maart om te beslissen.'

Nu zegt Jambon 'dat het al een tijdje duidelijk was dat het niet tot zo'n procedure zou komen.' Het is hem niet meer om de verbindingsofficier te doen, 'maar wel om ervoor te zorgen dat zich in de toekomst niet meer kan herhalen wat er indertijd in Turkije is gebeurd met Ibrahim El Bakraoui'.

'Blijkbaar heeft Joris de procedure gevolgd. Dat heeft zijn overste bevestigd', zegt Jambon nog. 'Maar in dat geval moeten we de procedure aanpassen. Voor ons is dit dus geen kwestie meer van tucht, maar dat neemt niet weg dat er daar op het niveau van de verbindingsofficier geblunderd is.'

Joris reageert volgens de christelijke politievakbond CSC 'sereen' op het nieuws dat er geen tuchtprocedure komt.

Voor Groen en Ecolo is het een logische beslissing om geen tuchtprocedure tegen de verbindingsofficier op te starten 'want het was duidelijk uit de hoorzittingen van de onderzoekscommissie dat de verbindingsofficier geen schuld heeft aan de foutgelopen uitzetting van El Bakraoui uit Turkije', legt Kamerlid Stefaan Van Hecke uit. 'Met deze beslissing neemt minister Jambon wel een bocht van 180 graden in dit dossier', merkt Van Hecke op. Nu duidelijk blijkt dat de verbindingsofficier absoluut niet geblunderd heeft, vindt Van Hecke dat verontschuldigen van de minister zeker op zijn plaats zijn. 'Door de verbindingsofficier kort na de aanslagen aan te wijzen als de grote schuldige, is duidelijk dat niet de verbindingsofficier heeft geblunderd, maar wel minister Jambon zelf door snel, en zonder grondig onderzoek, de schuld in de schoenen van één politie-officier te schuiven', vindt het Groen-Kamerlid.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had steeds opengelaten of er een procedure zou komen tegen de verbindingsofficier van de politie in Turkije, die hij er na de aanslagen van 22 maart van beschuldigde dat hij terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land had laten terugkomen. Tijdens een hoorzitting in de onderzoekscommissie naar de aanslagen antwoordde hij enkele maanden geleden 'dat er nog tijd was tot 31 maart om te beslissen.' Nu zegt Jambon 'dat het al een tijdje duidelijk was dat het niet tot zo'n procedure zou komen.' Het is hem niet meer om de verbindingsofficier te doen, 'maar wel om ervoor te zorgen dat zich in de toekomst niet meer kan herhalen wat er indertijd in Turkije is gebeurd met Ibrahim El Bakraoui'. 'Blijkbaar heeft Joris de procedure gevolgd. Dat heeft zijn overste bevestigd', zegt Jambon nog. 'Maar in dat geval moeten we de procedure aanpassen. Voor ons is dit dus geen kwestie meer van tucht, maar dat neemt niet weg dat er daar op het niveau van de verbindingsofficier geblunderd is.' Joris reageert volgens de christelijke politievakbond CSC 'sereen' op het nieuws dat er geen tuchtprocedure komt. Voor Groen en Ecolo is het een logische beslissing om geen tuchtprocedure tegen de verbindingsofficier op te starten 'want het was duidelijk uit de hoorzittingen van de onderzoekscommissie dat de verbindingsofficier geen schuld heeft aan de foutgelopen uitzetting van El Bakraoui uit Turkije', legt Kamerlid Stefaan Van Hecke uit. 'Met deze beslissing neemt minister Jambon wel een bocht van 180 graden in dit dossier', merkt Van Hecke op. Nu duidelijk blijkt dat de verbindingsofficier absoluut niet geblunderd heeft, vindt Van Hecke dat verontschuldigen van de minister zeker op zijn plaats zijn. 'Door de verbindingsofficier kort na de aanslagen aan te wijzen als de grote schuldige, is duidelijk dat niet de verbindingsofficier heeft geblunderd, maar wel minister Jambon zelf door snel, en zonder grondig onderzoek, de schuld in de schoenen van één politie-officier te schuiven', vindt het Groen-Kamerlid.