Aanslag Joods Museum: Levenslang voor Nemmouche

Mehdi Nemmouche © Belga/Igor Preys

Het Brusselse assisenhof heeft Mehdi Nemmouche maandagnacht veroordeeld tot een levenslange celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 15 jaar.

Nacer Bendrer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 5 jaar. Donderdag had de jury beide mannen al schuldig verklaard aan viervoudige moord met terroristisch karakter.

Volgens het hof konden er voor Mehdi Nemmouche geen verzachtende omstandigheden gevonden worden. De man had in de ogen van het hof weliswaar een moeilijke jeugd gehad, die ongetwijfeld had bijgedragen tot zijn eerste stappen op het criminele pad en tot zijn radicalisering, maar dat mocht geen reden vormen voor de feiten die hij gepleegd had.

‘De aanslag was niet alleen een aanval op de Joodse gemeenschap maar ook op de fundamenten van onze samenleving’, klonk het. ‘Op onze democratie en onze waarden. Tijdens het hele onderzoek en het proces heeft hij enkel blijk gegeven van misprijzen tegenover het rechtssysteem, en heeft hij geprobeerd zich voor te doen als een slachtoffer van dat systeem, dat zogezegd niet eerlijk zou werken. Zijn houding betekent ook een gevaar voor de moslimgemeenschap.’

Bij de strafmaat hield het hof ook rekening met het vreselijke geweld dat gebruikt was om vier mensen koelbloedig te doden, met het duidelijke antisemitische karakter van de aanslag, met de provocerende en manipulerende houding van Nemmouche, die bovendien geen enkel medeleven toonde met zijn slachtoffers en zichzelf op geen enkele manier in vraag stelt.

Voor Nacer Bendrer golden wel verzachtende omstandigheden, meer bepaald het feit dat hij nooit eerder zware misdrijven had gepleegd en opgegroeid was in een moeilijke wijk in Marseille. Het hof hield er weliswaar ook rekening mee dat hij een belangrijke rol had gespeeld bij een aanslag op de democratische staat en dat hij niet geaarzeld had zware wapens te bezorgen aan een man waarvan hij de radicalisering kende en wist wat die ermee van plan was.

Ook het feit dat hij geen volledige uitleg had gegeven over zijn aandeel en na de feiten nog misdrijven had gepleegd, werd Bendrer aangerekend. ‘Maar hij was niet aanwezig bij de aanslag’, ging het arrest verder. ‘Hij is na zijn vrijlating ook niet verdergegaan op het pad van de radicalisering, en heeft empathie en mededogen getoond naar de slachtoffers. Dat bewijst een begin van inzicht in zijn daden en zijn verantwoordelijkheid. Hij is ook omringd door zijn familie en zijn partner, zodat het gevaar op recidive beperkt is.’

Joods Museum: ‘Overwinning van de rechtsstaat op het kwaad’

De veroordeling van Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer is een ‘overwinning van de rechtsstaat op het kwaad’. Dat zegt het Joods Museum van België dinsdag in een reactie na afloop van het proces tegen Nemmouche en Bendrer. Ze werden veroordeeld tot respectievelijk levenslang en vijftien jaar cel voor de aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014.

‘Vandaag is gerechtigheid geschied. M. Nemmouche en N. Bendrer zijn schuldig verklaard’, luidt het in een persmededeling. Het museum spreekt over een opluchting voor de naasten van de slachtoffers en ‘een overwinning op de complottheorieën en de haat, die tijdens het proces ook de kop hebben opgestoken’.

‘Als eerbetoon aan Myriam en Emmanuel Riva, Alexandre Strens en Dominique Sabrier, en ook aan hun zwaar beproefde families, is het Joods Museum nooit gezwicht voor de angst. Vandaag wordt een bladzijde omgekeerd’, gaat het verder. Het Joods Museum van België benadrukt dat het kiest voor openheid in plaats van zich in zichzelf op te sluiten en dat het trouw blijft aan zijn missie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content