Aanmaning zonder ambtenarees levert fiscus 18 miljoen euro op

© BELGA

Simpele en heldere aanmaningen schrijven, zonder jargon. Met die tactiek haalde de fiscus de laatste twee weken al 18 miljoen euro. De nieuwe brieven geven de wanbetalers subtiele duwtjes in de rug.

Het Nieuwsblad berichtte vanochtend over de nieuwe tactiek van de fiscus. Die schrijft geen lange aanmaningsbrieven vol moeilijke termen en juridische artikelen, maar korte en frisse boodschap. Gedragseconomen en sociale wetenschappers werkten mee aan de nieuwe brief.

‘De belangrijkste boodschap staat in de nieuwe brief centraal bovenaan in een kadertje: het bedrag dat binnen de 48 uur betaald moet worden, samen met het rekeningnummer’, zei Jan De Neve, professor gedragseconomie aan de universiteit van Oxford, in De ochtend op Radio 1.

Het gevolg is dat de fiscus in twee weken al ruim 18,6 miljoen euro meer achterstallige inkomsten ophaalde dan met de oude aanmaningsbrief. Met de oude brief betaalde 56 procent van de belastingplichtigen het verschuldigde bedrag niet binnen de twee weken, aldus De Neve. Door het experiment betaalde 65 procent wel.

Kuddedier

De nieuwe belastingbrief draait niet alleen om helderheid, maar om zogenaamde nudges. ‘Het gaat om kleine interventies, op basis van de gedragseconomie, die grote effecten kunnen hebben’, aldus De Neve.

In een van de variaties op het nieuwe briefconcept krijgt de wanbetaler te lezen dat de meerderheid van de bevolking zijn belastingen wel tijdig betaalde. ‘De mens is een kuddedier dat reageert op wat andere mensen in de samenleving doen’, aldus professor De Neve.

Maar het grootste effect had de brief over nalatigheidsintresten die wanbetalers moeten betalen wanneer ze het verschuldigde bedrag niet binnen de 14 dagen storten. ‘Dit is niet alleen een goede zaak voor de fiscus, maar ook voor de belastingplichtigen’, zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën aan de VRT. ‘Het vermijdt dat ze nalatigheidsintresten zullen moeten betalen, en dat er mogelijk wordt overgegaan tot beslag van loon en huurgelden.’

De meest succesvolle varianten van de brief zullen nu nog verder verfijnd worden. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content