De regen van de afgelopen tijd bezorgt de landbouw grote kopzorgen. Op tal van plaatsen zijn de velden te nat om machinaal te kunnen oogsten zodat suikerbieten, maïs, aardappelen en wintergroenten zoals bloemkolen en wortelen blijven staan.

"We hebben dringend nood aan een volledig droge week. De schade zal echter pas groot zijn als het in deze omstandigheden zwaar begint te vriezen", aldus woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond.

Kwaliteitsverlies

"De aardappelen die nog in de grond zitten, zijn verloren. Gelukkig is het grootste deel al geoogst en zal dit verlies derhalve geen invloed hebben op de aardappelprijs. De maïsoogst, die grotendeels voor eigen gebruik is, ondervindt kwaliteitsverlies door schimmelvorming. Voor de suikerbieten stelt dit probleem zich niet. We horen echter geruchten van telers die schrik hebben dat ze de afgesproken leveringsdatum aan de suikerfabriek niet zullen halen", zegt Vangeenberghe.

Vorst

Ook voor de wintergroenten begint de tijd te dringen. "Bloemkolen worden momenteel met man en macht zoveel mogelijk manueel geoogst. Ook voor wortelen stelt zich de vraag hoe lang de huidige weersomstandigheden kunnen duren zonder dat er sprake is van verliezen", aldus de woordvoerster van de Boerenbond.

Vangeenberghe voorspelt pas echt zware verliezen voor de landbouwers mocht de huidige regenperiode onmiddellijk gevolgd worden door zware vorst. (Belga/AVE)

De regen van de afgelopen tijd bezorgt de landbouw grote kopzorgen. Op tal van plaatsen zijn de velden te nat om machinaal te kunnen oogsten zodat suikerbieten, maïs, aardappelen en wintergroenten zoals bloemkolen en wortelen blijven staan. "We hebben dringend nood aan een volledig droge week. De schade zal echter pas groot zijn als het in deze omstandigheden zwaar begint te vriezen", aldus woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. "De aardappelen die nog in de grond zitten, zijn verloren. Gelukkig is het grootste deel al geoogst en zal dit verlies derhalve geen invloed hebben op de aardappelprijs. De maïsoogst, die grotendeels voor eigen gebruik is, ondervindt kwaliteitsverlies door schimmelvorming. Voor de suikerbieten stelt dit probleem zich niet. We horen echter geruchten van telers die schrik hebben dat ze de afgesproken leveringsdatum aan de suikerfabriek niet zullen halen", zegt Vangeenberghe. Ook voor de wintergroenten begint de tijd te dringen. "Bloemkolen worden momenteel met man en macht zoveel mogelijk manueel geoogst. Ook voor wortelen stelt zich de vraag hoe lang de huidige weersomstandigheden kunnen duren zonder dat er sprake is van verliezen", aldus de woordvoerster van de Boerenbond. Vangeenberghe voorspelt pas echt zware verliezen voor de landbouwers mocht de huidige regenperiode onmiddellijk gevolgd worden door zware vorst. (Belga/AVE)