Aangevallen buschauffeur De Lijn is week werkonbekwaam

© Belga

De buschauffeur die aangevallen werd door jongeren nadat hij een opmerking gaf over hun gedrag, is voorlopig een week werkonbekwaam.

De buschauffeur die aangevallen werd door jongeren nadat hij een opmerking gaf over hun gedrag, is voorlopig een week werkonbekwaam. Dat zegt De Lijn Oost-Vlaanderen. “De man wordt begeleid door onze sociale dienst en zal ook meewerken aan het onderzoek”, aldus De Lijn. Het slachtoffer herstelt onder meer van opgelopen kneuzingen.

Ondertussen werden de camerabeelden, volgens de vakbonden van zeer goede kwaliteit, opgehaald en geanalyseerd. Het materiaal zal overgemaakt worden aan de politie. “Op de beelden is duidelijk te zien dat de chauffeur heel terecht moest tussenbeide komen, omdat jongeren al rijdend gebruikt maakten van de noodopening”, verklaart Dirk Stautemas (ACOD). “Dat betekent dat niet alleen dat de deuren openen, maar dat ook het remsysteem in werking treedt, waardoor reizigers kunnen struikelen en uit de bus vallen.”

SolidariteitsactieOf er dinsdag nog veel bussen zullen uitrijden vanuit de stelplaats Sint-Niklaas is twijfelachtig. “De directie heeft aan het personeel gevraagd weer aan het werk te gaan, maar ik heb niet de indruk dat de chauffeurs vandaag nog achter het stuur zullen plaatsnemen”, aldus Stautemas (ACOD). “De emoties zijn te fel opgelaaid en iedereen doet zijn verhaal over de incidenten. Maar werkwilligen kunnen met een gerust gemoed aan de slag, het gaat

om een solidariteitsactie en geen staking.”

Tijdens het overleg met de vakbonden beloofde de directie dat de gewonde chauffeur goed opgevolgd en begeleid zal worden. De Lijn wil daarnaast chauffeurs nog specifieker opleiden rond omgaan met agressie én er komt een hoffelijkheidscampagne bestemd voor de reizigers. “Er zijn ook afspraken over een nog betere afstemming tussen de controleurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen-Linkeroever”, aldus Stautemas.

“Verder is er een vraag tot uitbreiding van de camera’s. Nieuwe bussen zijn allemaal uitgerust met camera’s, maar de oudere nog niet.” Voorts vragen de vakbonden om op risicolijnen een tweede man ter ondersteuning mee te sturen, zoals bijvoorbeeld in Gent. Tot slot roepen de vakorganisaties op agressie via het snelrecht aan te pakken.

De opvolging van het overleg zal de komende maanden in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk gebeuren. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content