96-jarige Jos Hermans krijgt als eerste Belg coronavaccin

De eerste coronavaccins in België gaan naar drie woonzorgcentra in Puurs-Sint-Amands, Sint-Pieters-Woluwe en Bergen.

Maandag worden in het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs de eerste coronavaccins in Vlaanderen toegediend. De 92 bewoners van het woonzorgcentrum krijgen als eerste de kans om zich vrijwillig te laten vaccineren met het vaccin van Pfizer en BioNTech.

De 96-jarige Jos Hermans, die zes jaar in het woonzorgcentrum verblijft en de oudste bewoner is, werd door de directie uitgekozen om als eerste het vaccin te krijgen. “Jos heeft zich altijd strikt aan de maatregelen gehouden en is zeer gemotiveerd om gevaccineerd te worden”, zegt directeur Fred Rogiers. “Daarom hebben we hem gekozen. We hopen ook dat hij zijn medebewoners enthousiast kan maken om gevaccineerd te worden.”

Met die motivatie staat het volgens Rogiers goed in het woonzorgcentrum. “Voorlopig zijn slechts twee van de 92 bewoners nog niet overtuigd.”

Eerste spuitjes maandag om 11 uur

De eerste coronavaccins in België gaan naar drie woonzorgcentra in Puurs-Sint-Amands, Sint-Pieters-Woluwe en Bergen. De eerste spuitjes worden maandag om 11 uur toegediend, meldt het coronacommissariaat. Het gaat om de enige woonzorgcentra waarvan tot nog toe bevestigd is dat er dit jaar nog gevaccineerd wordt, zegt woordvoerster Caroline Leys.

Het gaat om de woonzorgcentra Sint-Pieters in Puurs-Sint-Amands, Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe en La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen. De eerste vaccinaties worden maandag toegediend om 11 uur, in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke in Puurs, Brussels minister Alain Maron in Sint-Pieters-woluwe en Waals minister Christie Morreale in Bergen. De vaccins, die bij Pfizer in Puurs worden geproduceerd, worden komende zaterdag geleverd in het UZ Leuven, waar ze zondag om 16 uur ontdooid worden. Daarna worden ze maandag om 8 uur overgebracht naar de drie woonzorgcentra.

De woonzorgcentra in Puurs-Sint-Amands, Sint-Pieters-Woluwe en Bergen zijn de enige waarvan op dit moment bevestigd is dat er dit jaar nog gevaccineerd zal worden tegen het coronavirus, zegt het coronacommissariaat. De eerste gelukkige wordt trouwens Jos Hermans, een 96-jarige bewoner van het woonzorgcentrum Sint-Pieters.

Verschillende media berichtten intussen dat de vaccinaties die in de loop van volgende week zouden doorgaan in een aantal woonzorgcentra in Vlaams-Brabant uitgesteld zijn tot begin januari na protest uit andere regio’s, maar dat wilde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke dinsdagavond bij De Wereld Vandaag op Radio 1 niet bevestigen.

Volgens de CD&V-minister zijn de eerste vaccinaties van maandag bedoeld als test en begint de grote operatie pas begin januari. Vanaf dan krijgt ons land wekelijks 87.000 à 90.000 dosissen van het vaccin, aldus Beke. De minister benadrukte daarnaast dat geografische criteria geen rol spelen bij de verdeling over de woonzorgcentra. Ze moeten wel veertien à vijftien dagen coronavrij zijn, zei hij. De overheid wil ook eerst de grotere woonzorgcentra bevoorraden. Of personeelsleden verplicht zullen worden om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 is volgens Beke nog niet beslist. “We gaan ervan uit dat we mensen kunnen mobiliseren met overtuigingskracht”, klonk het.

Partner Content