92 procent van de gemeenten heeft nieuw bestuur

© Belga

De verkiezingsoverwinning van de N-VA heeft een lokale aardverschuiving in gang gezet. In slechts acht procent van de Vlaamse gemeenten is het nieuwe bestuur een kopie van het oude.

De krant de Standaard haalt dat cijfer uit onderzoek van professor Kristof Steyvers en Ellen Olislagers van het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent. In 2006 kreeg in nog 36,8 procent van de Vlaamse gemeenten het nieuwe bestuur dezelfde samenstelling als het vorige.

Met dank aan N-VA

Alles heeft te maken met de opkomst van de N-VA. Die heeft in veel gemeenten een groot succes geboekt, vooral ten koste van Vlaams Belang, dat door het cordon sanitaire was uitgesloten van het lokale bestuur. De N-VA is dat niet, wat het aantal mogelijke coalities heeft doen toenemen. De vaak gefrustreerde coalitiepartners van de dominerende partij zagen plots hun kans schoon om een alternatieve coalitie op poten te zetten. Kortrijk, waar CD&V in de oppositie werd geduwd door Open Vld, N-VA en sp.a, is daar het bekendste voorbeeld van.

Volgens de onderzoekers wijken de meerderheidspartijen daardoor ook meer dan vroeger af van de klassieke keuze van coalitiepartners. Doorgaans kiezen partijen voor een coalitie waarin geen van de partners overbodig is, die zo weinig mogelijk partijen bevat en waarin de grootste partij wordt meegenomen.

CD&V slachtoffer

Ditmaal liggen die cijfers lager. Het aantal coalities zonder overbodige partners bedraagt 78 procent (82 procent in 2006), het percentage coalities met zo weinig mogelijk partners bedraagt 64 procent (77 procent in 2006). In iets meer dan vier op de vijf gevallen zit de grootste partij in de meerderheid, waar dat in 2006 nog bijna 94 procent was. In de meeste gevallen was CD&V hiervan het slachtoffer. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content