90% doet geen aangifte na verkrachting: drempel moet omlaag

Elke Sleurs (N-VA) © BELGA

Elke Sleurs (N-VA), staatssecretaris voor Gelijke Kansen, heeft een nieuw plan klaar om seksueel geweld aan te pakken. Zo wil Sleurs in de toekomst een team van hulpverleners inzetten wanneer een slachtoffer aangifte doet.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) heeft een nieuw ontwerpplan klaar om seksueel geweld aan te pakken. Momenteel is de drempel om een verkrachting aan te geven immers nog te hoog. Dat melden de kranten van Mediahuis.

90 % doet geen aangifte

Met acht klachten voor verkrachting per dag is de nood in ons land hoog. ‘Dat cijfer is bedroevend laag’, zegt Jeroen Lemaitre, woordvoerder van Sleurs. Volgens wetenschappelijk onderzoek doet negentig procent van de slachtoffers namelijk geen aangifte. ‘We willen het aantal aangiftes dichter bij de realiteit laten aanleunen.’

Zo wil de staatssecretaris in de toekomst een team van hulpverleners inzetten wanneer een slachtoffer aangifte doet. Nu wordt een slachtoffer meteen doorverwezen naar de politie, zodat een wetsdokter snel kan proberen de verkrachting vast te stellen.

Psychologische bijstand

‘Een dokter of politieagent alleen volstaat niet. We willen ook psychologische bijstand bieden, zoals in het UZ Gent al kan.’ Er wordt ook naar het buitenland gekeken, waar gespecialiseerde centra bestaan, verbonden aan een ziekenhuis.

Het plan zit nu nog in een ontwerpfase. Overleg binnen de regering staat de komende weken op de agenda. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content