Bijna 500 steden en gemeenten in ons land hebben de voorbije weken bij de vereffenaars van de Gemeentelijke Holding een claim ingediend. Ze eisen in totaal 13,8 miljoen euro. Dat weet De Tijd.

De Gemeentelijke Holding, een investeringsvehikel van de lokale besturen in België, ging ruim een jaar geleden in vereffening door de implosie van Dexia. Dat breekt die besturen zwaar op. Als aandeelhouders riskeren ze hun inleg te verliezen, met inbegrip van de 484 miljoen euro die ze eind 2009 inbrachten om de Holding te versterken. De aandeelhouders zijn door de vereffening automatisch schuldeisers, maar het ziet er niet naar uit dat er na de vereffening iets overblijft
voor hen.

Maar de steden en gemeenten wachten ook nog steeds op hun dividend over 2010 voor het extra kapitaal dat ze in 2009 injecteerden. Daarop slaat de claim van 13,8 miljoen.

"Dat dividend werd in 2011 goedgekeurd door de algemene vergadering, maar nooit uitbetaald. Daarom kunnen ze een claim indienen, maar het gaat niet om een bevoorrechte schuldvordering", zegt Benoît Allemeersch, een van de vereffenaars van de Holding.

Mede onder druk van de overheid, die garanties verleende, werd de betaling uitgesteld. Niet alle plaatselijke overheden dienden een claim in. Van de in totaal 17,5 miljoen wordt slechts goed driekwart opgeëist. (Belga/SD)


Bijna 500 steden en gemeenten in ons land hebben de voorbije weken bij de vereffenaars van de Gemeentelijke Holding een claim ingediend. Ze eisen in totaal 13,8 miljoen euro. Dat weet De Tijd. De Gemeentelijke Holding, een investeringsvehikel van de lokale besturen in België, ging ruim een jaar geleden in vereffening door de implosie van Dexia. Dat breekt die besturen zwaar op. Als aandeelhouders riskeren ze hun inleg te verliezen, met inbegrip van de 484 miljoen euro die ze eind 2009 inbrachten om de Holding te versterken. De aandeelhouders zijn door de vereffening automatisch schuldeisers, maar het ziet er niet naar uit dat er na de vereffening iets overblijft voor hen. Maar de steden en gemeenten wachten ook nog steeds op hun dividend over 2010 voor het extra kapitaal dat ze in 2009 injecteerden. Daarop slaat de claim van 13,8 miljoen. "Dat dividend werd in 2011 goedgekeurd door de algemene vergadering, maar nooit uitbetaald. Daarom kunnen ze een claim indienen, maar het gaat niet om een bevoorrechte schuldvordering", zegt Benoît Allemeersch, een van de vereffenaars van de Holding. Mede onder druk van de overheid, die garanties verleende, werd de betaling uitgesteld. Niet alle plaatselijke overheden dienden een claim in. Van de in totaal 17,5 miljoen wordt slechts goed driekwart opgeëist. (Belga/SD)