5 vragen over wijkgezondheidscentra: ‘Ik roep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid’

Jan De Maeseneer: 'De WGC's afschaffen zou funest zijn voor kwetsbare patiënten.' © .
Ann Peuteman

Hoogleraar en huisarts Jan De Maeseneer (UGent) vreest voor een volledige afbouw van de wijkgezondheidscentra.

1. Wat zijn wijkgezondheidscentra, en hoeveel zijn er in ons land?

In een wijkgezondheidscentrum (WGC) hoef je niet te betalen voor een consultatie. Per ingeschreven patiënt krijgt het centrum maandelijks een vast bedrag van het ziekenfonds. In België zijn er nu 170 WGC’s. Daarbij blijft het voorlopig ook, want minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil geen centra meer erkennen tot de sector is doorgelicht.

2. Is een doorlichting niet logisch als de WGC’s de overheid elk jaar 10 procent meer kosten?

Helemaal niet. Als een patiënt in een WGC is ingeschreven, kan hij niet bij een andere huisarts, kinesist of verpleegkundige aankloppen. Wat de overheid meer betaalt aan WGC’s, spaart ze uit in de prestatiegeneeskunde.

3. Als de centra goed werk leveren, hoeven ze zo’n doorlichting toch niet te vrezen?

We zijn ook niet tegen zo’n doorlichting. Maar zullen ze daarbij ook kijken naar de kwaliteit die de WGC’s leveren? En er rekening mee houden dat WGC-patiënten minder verbruiken in de gespecialiseerde zorg?

4. Intussen mogen er vanaf 1 juli toch weer nieuwe WGC’s worden erkend?

Ja, het moratorium loopt af. Maar ik ben bang dat het zal worden verlengd. Als dat gebeurt, roep ik de verantwoordelijken voor de erkenningen van de WGC’s, tot wie ik zelf behoor, op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ik denk dat de regering ook van de bestaande WGC’s af wil. Dat zou funest zijn voor de vaak kwetsbare patiënten die er geholpen worden.

5. Nog voor het moratorium werd de erkenningsaanvraag van een nieuw WGC in Menen afgekeurd. Waarom?

Technisch was het dossier perfect in orde. In het Verzekeringscomité, waar verzekeraars en zorgverstrekkers advies moeten uitbrengen, zijn argumenten aangehaald die niet zouden mogen meespelen. Zoals het protest van de plaatselijke Open VLD en van sommige Menense zorgverstrekkers die bang waren voor de concurrentie. Dat laatste begrijp ik, maar het hoort nu eenmaal bij de vrijheid van ondernemen – toch een uitgesproken liberaal principe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content