Dat de Belgen onlangs massaal reageerden op de oproep van de politiediensten om mogelijke locaties voor flitscontroles door te geven, toont aan dat we met verkeersveiligheid begaan zijn. Maar als flitscontroles en hoge boetes niet helpen om het gedrag van chauffeurs aan te passen, dan kunnen de volgende redenen dat misschien wel doen.

1. U verbruikt minder brandstof

De beste manier om brandstof te besparen is, naast minder met de auto te rijden of een elektrische wagen aanschaffen, is door rustig te rijden, stapsgewijs te versnellen en te vertragen en door trager te rijden. U zou 25 procent meer brandstof verbruiken als u 130 kilometer per uur rijdt, dan bij 100 kilometer per uur. Waarom dus benzine verspillen door onnodig snel te rijden?

2. U heeft minder risico op een ongeval

Zoals ook de nieuwe snelheidscampagne van het BIVV toont, kan te snel rijden dodelijke gevolgen hebben. Hardrijders hebben minder tijd om te reageren op iets op de weg en zelfs een fractie van een seconde kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Overdreven of onaangepaste snelheid is de hoofdoorzaak bij één ongeval op de drie in ons land. Per jaar zijn er in België 15.000 ongevallen door 'overhaaste bestuurders'. Dat zijn er meer dan 40 per dag.

3. De tijdswinst door sneller te rijden is miniem

Ook al denkt u dat u tijd wint door snel te rijden, veel zal die tijdswinst uiteindelijk niet bedragen. En zijn alle risico's die verbonden zijn aan te snel rijden die tijdswinst dan wel waard? Vertrek daarom iets vroeger en kom rustiger op uw bestemming aan.

4. Minder stress

Wanneer u trager rijdt, hebt u beduidend minder stress. Op die manier kan auto rijden zelfs een aangename en ontspannende activiteit worden. En wie weet wordt verkeersagressie wel de wereld uit de geholpen als u zich minder druk maakt over andere chauffeurs.

5. Het leven wordt veel eenvoudiger

Om te beginnen wordt uw administratie al een stuk eenvoudiger omdat het aantal snelheidsboetes vermindert. Door minder hard te rijden, daalt ook het risico op een ongeval, wat op zijn beurt tot nog minder kopzorgen leidt. Maar het grootste gevolg van een minder hectisch bestaan is dat u eindelijk de kans hebt om te genieten. Als we dan toch altijd van hot naar haar rennen, dan kunnen we daar dan maar beter van genieten.

Dat de Belgen onlangs massaal reageerden op de oproep van de politiediensten om mogelijke locaties voor flitscontroles door te geven, toont aan dat we met verkeersveiligheid begaan zijn. Maar als flitscontroles en hoge boetes niet helpen om het gedrag van chauffeurs aan te passen, dan kunnen de volgende redenen dat misschien wel doen.1. U verbruikt minder brandstofDe beste manier om brandstof te besparen is, naast minder met de auto te rijden of een elektrische wagen aanschaffen, is door rustig te rijden, stapsgewijs te versnellen en te vertragen en door trager te rijden. U zou 25 procent meer brandstof verbruiken als u 130 kilometer per uur rijdt, dan bij 100 kilometer per uur. Waarom dus benzine verspillen door onnodig snel te rijden? 2. U heeft minder risico op een ongevalZoals ook de nieuwe snelheidscampagne van het BIVV toont, kan te snel rijden dodelijke gevolgen hebben. Hardrijders hebben minder tijd om te reageren op iets op de weg en zelfs een fractie van een seconde kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Overdreven of onaangepaste snelheid is de hoofdoorzaak bij één ongeval op de drie in ons land. Per jaar zijn er in België 15.000 ongevallen door 'overhaaste bestuurders'. Dat zijn er meer dan 40 per dag. 3. De tijdswinst door sneller te rijden is miniemOok al denkt u dat u tijd wint door snel te rijden, veel zal die tijdswinst uiteindelijk niet bedragen. En zijn alle risico's die verbonden zijn aan te snel rijden die tijdswinst dan wel waard? Vertrek daarom iets vroeger en kom rustiger op uw bestemming aan. 4. Minder stressWanneer u trager rijdt, hebt u beduidend minder stress. Op die manier kan auto rijden zelfs een aangename en ontspannende activiteit worden. En wie weet wordt verkeersagressie wel de wereld uit de geholpen als u zich minder druk maakt over andere chauffeurs. 5. Het leven wordt veel eenvoudigerOm te beginnen wordt uw administratie al een stuk eenvoudiger omdat het aantal snelheidsboetes vermindert. Door minder hard te rijden, daalt ook het risico op een ongeval, wat op zijn beurt tot nog minder kopzorgen leidt. Maar het grootste gevolg van een minder hectisch bestaan is dat u eindelijk de kans hebt om te genieten. Als we dan toch altijd van hot naar haar rennen, dan kunnen we daar dan maar beter van genieten.