Op 20 april 2006 stemden 34 senatoren voor, en 33 tegen het wetsontwerp waarin stond dat koppels met hetzelfde geslacht kinderen mogen adopteren. Twee senatoren onthielden zich.

Vijf jaar later is de adoptieprocedure voor holebikoppels nog altijd niet helemaal zoals het moet zijn, vindt holebi-organisatie Çavaria

"Op papier is alles wel opengesteld, maar in de praktijk blijkt het vaak anders te zijn", verklaart Çavaria-woordvoerster Mieke Stessens. "Geen enkel land waar Vlaanderen mee samenwerkt is bereid om kinderen te laten adopteren door holebi-ouders."

Daarom wil de organisatie dat bevoegde minister Jo Vandeurzen (CD&V) actie onderneemt. "Enkele staten in de VS willen wel kinderen laten adopteren door holebi-ouders, wij hopen dat deze staten spoedig een partner van Vlaanderen worden."

Volgens Leo De Bock, de woordvoerder van Jo Vandeurzen is dat een mogelijkheid die bekeken kan worden. "Maar het laatste woord ligt niet bij ons", voegt hij eraan toe. "Justitie bepaalt uiteindelijk met welke landen we mogen samen werken".

Een tweede probleem dat Çavaria aankaart is dat een zogenaamde 'mee-moeder' het kind van haar partner moet adopteren. Als een lesbische vrouw bevalt, moet de partner van die vrouw de hele adoptieprocedure doorlopen alvorens ze erkend wordt als ouder.

Çavaria wil dat de procedure in de toekomst hetzelfde verloopt als bij heterokoppels. "Als het koppel getrouwd is, moet de mee-moeder automatisch erkend worden. Als ze niet getrouwd zijn moet de biologische moeder haar partner kunnen erkennen als ouder, net zoals een heterovrouw dat kan", zegt Stessens. (NC)

Op 20 april 2006 stemden 34 senatoren voor, en 33 tegen het wetsontwerp waarin stond dat koppels met hetzelfde geslacht kinderen mogen adopteren. Twee senatoren onthielden zich. Vijf jaar later is de adoptieprocedure voor holebikoppels nog altijd niet helemaal zoals het moet zijn, vindt holebi-organisatie Çavaria "Op papier is alles wel opengesteld, maar in de praktijk blijkt het vaak anders te zijn", verklaart Çavaria-woordvoerster Mieke Stessens. "Geen enkel land waar Vlaanderen mee samenwerkt is bereid om kinderen te laten adopteren door holebi-ouders." Daarom wil de organisatie dat bevoegde minister Jo Vandeurzen (CD&V) actie onderneemt. "Enkele staten in de VS willen wel kinderen laten adopteren door holebi-ouders, wij hopen dat deze staten spoedig een partner van Vlaanderen worden." Volgens Leo De Bock, de woordvoerder van Jo Vandeurzen is dat een mogelijkheid die bekeken kan worden. "Maar het laatste woord ligt niet bij ons", voegt hij eraan toe. "Justitie bepaalt uiteindelijk met welke landen we mogen samen werken". Een tweede probleem dat Çavaria aankaart is dat een zogenaamde 'mee-moeder' het kind van haar partner moet adopteren. Als een lesbische vrouw bevalt, moet de partner van die vrouw de hele adoptieprocedure doorlopen alvorens ze erkend wordt als ouder. Çavaria wil dat de procedure in de toekomst hetzelfde verloopt als bij heterokoppels. "Als het koppel getrouwd is, moet de mee-moeder automatisch erkend worden. Als ze niet getrouwd zijn moet de biologische moeder haar partner kunnen erkennen als ouder, net zoals een heterovrouw dat kan", zegt Stessens. (NC)