Als het van Open VLD afhangt, stopt de overheid met het financieren van religies en levensbeschouwingen. Het dragen van religieuze symbolen op school kan voor de Vlaamse liberalen wel. De leden van Open VLD hebben daar over gestemd op hun ideologisch Toekomstcongres.

5 duidelijke voorstellen van het Toekomstcongres van Open VLD

  • 1.GODSDIENST: De overheid moet stoppen met het financieren van religies en levensbeschouwingen. Het dragen van opvallende religieuze symbolen op scholen moet wel kunnen.
  • 2. ONDERWIJS: De liberalen zijn voorstander van meertalig onderwijs vanaf de kleuterklas.
  • 3. WONEN: De woonbonus blijft behouden. Het congres heeft zich duidelijk voor het behoud van de woonbonus uitgesproken nadat Jong VLD het voorstel deed om hem af te schaffen
  • 4. ERFRECHT: De liberalen willen dat eigenaars zelf kunnen beslissen wat er met hun eigendom gebeurt na hun dood. Ze zijn voorstander van een vrij erfrecht
  • 5. PRIVACY: Het congres is niet te vinden voor het voorstel van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégois om DNA af te nemen van baby's. 'Wij de behoeders van de privacy', zei Patrick Dewael

Het amendement over de financiering van religies raakte vrijdag goedgekeurd. Zaterdag probeerde Dirk Verhofstadt, van de denktank Liberales, ook een verbod op het dragen van "opvallende religieuze symbolen op scholen" erdoor te krijgen. Onder andere partijvoorzitter Gwendolyn Rutten wilde daar niet van weten.

"Wij zijn verdraagzaam", poneerde ze. "Laat het aan de scholen zelf over, als er moet ingegrepen worden." Uiteindelijk werd Verhofstadts amendement weggestemd. Congresvoorzitter Maggie De Block grapte dat hij "zeker" zou proberen om de motie tijdens het programmacongres in de aanloop naar de verkiezingen wel goedgekeurd te krijgen.

Een voorstel dat het evenmin haalde, is dat voor de afschaffing van de woonbonus. De leden van Jong VLD hielden daar een vurig pleidooi voor, maar konden de zaal niet overtuigen - tot zichtbare opluchting van de partijtop. Onder meer vicepremier Alexander De Croo verklaarde eerder al dat de woonbonus ook na de overheveling naar de gewesten voor de bestaande contracten behouden moet blijven.

Zoals verwacht stemde Open VLD voor een vrij erfrecht. Op initiatief van senator Rik Daems pleiten de liberalen eveneens voor meertalig onderwijs vanaf de kleuterklas. Positieve discriminatie vinden ze in geen geval kunnen.

Kamerfractieleider Patrick Dewael schaarde de zaal achter zich met een pleidooi voor privacy. Verwijzend naar het voorstel van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois om een DNA-staal af te nemen van elke pasgeborene, zei Dewael: "Wij zijn als liberalen de behoeders van het recht op privacy".

Zondagvoormiddag wordt over de conclusies gestemd en spreekt Gwendolyn Rutten de partijleden toe.

Als het van Open VLD afhangt, stopt de overheid met het financieren van religies en levensbeschouwingen. Het dragen van religieuze symbolen op school kan voor de Vlaamse liberalen wel. De leden van Open VLD hebben daar over gestemd op hun ideologisch Toekomstcongres.Het amendement over de financiering van religies raakte vrijdag goedgekeurd. Zaterdag probeerde Dirk Verhofstadt, van de denktank Liberales, ook een verbod op het dragen van "opvallende religieuze symbolen op scholen" erdoor te krijgen. Onder andere partijvoorzitter Gwendolyn Rutten wilde daar niet van weten. "Wij zijn verdraagzaam", poneerde ze. "Laat het aan de scholen zelf over, als er moet ingegrepen worden." Uiteindelijk werd Verhofstadts amendement weggestemd. Congresvoorzitter Maggie De Block grapte dat hij "zeker" zou proberen om de motie tijdens het programmacongres in de aanloop naar de verkiezingen wel goedgekeurd te krijgen. Een voorstel dat het evenmin haalde, is dat voor de afschaffing van de woonbonus. De leden van Jong VLD hielden daar een vurig pleidooi voor, maar konden de zaal niet overtuigen - tot zichtbare opluchting van de partijtop. Onder meer vicepremier Alexander De Croo verklaarde eerder al dat de woonbonus ook na de overheveling naar de gewesten voor de bestaande contracten behouden moet blijven. Zoals verwacht stemde Open VLD voor een vrij erfrecht. Op initiatief van senator Rik Daems pleiten de liberalen eveneens voor meertalig onderwijs vanaf de kleuterklas. Positieve discriminatie vinden ze in geen geval kunnen. Kamerfractieleider Patrick Dewael schaarde de zaal achter zich met een pleidooi voor privacy. Verwijzend naar het voorstel van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois om een DNA-staal af te nemen van elke pasgeborene, zei Dewael: "Wij zijn als liberalen de behoeders van het recht op privacy". Zondagvoormiddag wordt over de conclusies gestemd en spreekt Gwendolyn Rutten de partijleden toe.