Dat cijfer blijkt uit het antwoord van minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) op een vraag van Barbara Pas (Vlaams Belang). Wie onwettig in België verblijft en behoeftig is, heeft recht op dringende medische hulp. Die wordt verstrekt door het OCMW, dat de kosten terugvordert van het federale niveau.

De uitgaven voor de medische hulp zijn opgelopen van 17,8 miljoen euro in 2003 tot 40,8 miljoen in 2010 en 47,8 miljoen vorig jaar. Het grootste deel van dat bedrag werd uitgekeerd aan 14.136 illegale migranten in een Belgisch ziekenhuis. Ook 12.239 personen die niet in een ziekenhuis verbleven, kregen hulp.

Daarboven is er nog een restbedrag dat wordt betaald door de OCMW's zelf, waardoor de totale uitgave vorig jaar tot 87 miljoen euro opliep. De conclusie van Pas is scherp: 'België dreigt niet alleen het OCMW van de wereld, maar nu ook nog de uitverkoren trekpleister voor medisch toerisme te worden.' (BELGA/JVL)

Dat cijfer blijkt uit het antwoord van minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) op een vraag van Barbara Pas (Vlaams Belang). Wie onwettig in België verblijft en behoeftig is, heeft recht op dringende medische hulp. Die wordt verstrekt door het OCMW, dat de kosten terugvordert van het federale niveau. De uitgaven voor de medische hulp zijn opgelopen van 17,8 miljoen euro in 2003 tot 40,8 miljoen in 2010 en 47,8 miljoen vorig jaar. Het grootste deel van dat bedrag werd uitgekeerd aan 14.136 illegale migranten in een Belgisch ziekenhuis. Ook 12.239 personen die niet in een ziekenhuis verbleven, kregen hulp. Daarboven is er nog een restbedrag dat wordt betaald door de OCMW's zelf, waardoor de totale uitgave vorig jaar tot 87 miljoen euro opliep. De conclusie van Pas is scherp: 'België dreigt niet alleen het OCMW van de wereld, maar nu ook nog de uitverkoren trekpleister voor medisch toerisme te worden.' (BELGA/JVL)