Artsen kunnen pas sinds mei vorig jaar in ons land failliet worden verklaard. Toen trad het nieuwe insolventierecht in werking, dat ook toelaat dat vrije beroepers de boeken toedoen.

Uit cijfers van Statbel die De Morgen opvroeg, blijkt dat er in 2018 in totaal 42 dokterspraktijken dat deden. Het gaat om 13 huisartsen-, 15 specialisten- en 14 tandartsenpraktijken.

'De verhalen tonen aan dat het beeld van de arts met een Ferrari voor zijn villa met zwembad al lang niet meer klopt', zegt Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten BVAS. In het medisch vakblad Mediquality getuigde eerder deze maand een jonge specialist anoniem over zijn financiële problemen In totaal waren er 10.000 faillissementen in België, dus zijn is het aantal van de dokterspraktijken eerder bescheiden.

Volgens Filip Dewallens, professor gezondheidsrecht (KU Leuven/UAntwerpen) en advocaat, komen faillissement vooral door zaken uit de privésfeer, zoals een echtscheiding.

Artsen kunnen pas sinds mei vorig jaar in ons land failliet worden verklaard. Toen trad het nieuwe insolventierecht in werking, dat ook toelaat dat vrije beroepers de boeken toedoen. Uit cijfers van Statbel die De Morgen opvroeg, blijkt dat er in 2018 in totaal 42 dokterspraktijken dat deden. Het gaat om 13 huisartsen-, 15 specialisten- en 14 tandartsenpraktijken. 'De verhalen tonen aan dat het beeld van de arts met een Ferrari voor zijn villa met zwembad al lang niet meer klopt', zegt Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten BVAS. In het medisch vakblad Mediquality getuigde eerder deze maand een jonge specialist anoniem over zijn financiële problemen In totaal waren er 10.000 faillissementen in België, dus zijn is het aantal van de dokterspraktijken eerder bescheiden. Volgens Filip Dewallens, professor gezondheidsrecht (KU Leuven/UAntwerpen) en advocaat, komen faillissement vooral door zaken uit de privésfeer, zoals een echtscheiding.