Zowat 40.000 dossiers wachten in het parlement op een beslissing van de naturalisatiecommissie. Die oordeelt of kandidaat-Belgen de Belgische nationaliteit mogen krijgen. In duizenden gevallen gaat het om dossiers waarover het Brussels parket een nieuw advies weigert. Dat staat te lezen in De Morgen.

Jacqueline Galant (MR), voorzitter van de naturalisatiecommissie, geeft aan dat de stapel naturalisatiedossiers pijlsnel aangroeit omdat nog veel kandidaat-Belgen voor de aangekondigde verstrenging hun kans willen wagen. Het parlement werkte maandenlang aan striktere criteria om Belg te worden en moet die nu nog in een wet gieten. Voor duizenden dossiers is het ook nog wachten op een advies van het bevoegde parket. De meeste dossiers zijn afkomstig uit Brussel, wat het parket in de hoofdstad een enorme werklast bezorgt.

Standaardbrief

"Omdat dit er zoveel zijn, geeft het Brussels parket al zeer lang geen adviezen meer", zegt Galant. "Het enige wat ze doen, is een standaardbrief sturen." Galant kan niet exact zeggen over hoeveel dossiers het gaat, maar het zijn er zeker 'duizenden, misschien wel tienduizend'. Brussels procureur Bruno Bulthé wil die werkwijze bevestigen noch ontkennen. (Belga/INM)

Zowat 40.000 dossiers wachten in het parlement op een beslissing van de naturalisatiecommissie. Die oordeelt of kandidaat-Belgen de Belgische nationaliteit mogen krijgen. In duizenden gevallen gaat het om dossiers waarover het Brussels parket een nieuw advies weigert. Dat staat te lezen in De Morgen. Jacqueline Galant (MR), voorzitter van de naturalisatiecommissie, geeft aan dat de stapel naturalisatiedossiers pijlsnel aangroeit omdat nog veel kandidaat-Belgen voor de aangekondigde verstrenging hun kans willen wagen. Het parlement werkte maandenlang aan striktere criteria om Belg te worden en moet die nu nog in een wet gieten. Voor duizenden dossiers is het ook nog wachten op een advies van het bevoegde parket. De meeste dossiers zijn afkomstig uit Brussel, wat het parket in de hoofdstad een enorme werklast bezorgt. Standaardbrief "Omdat dit er zoveel zijn, geeft het Brussels parket al zeer lang geen adviezen meer", zegt Galant. "Het enige wat ze doen, is een standaardbrief sturen." Galant kan niet exact zeggen over hoeveel dossiers het gaat, maar het zijn er zeker 'duizenden, misschien wel tienduizend'. Brussels procureur Bruno Bulthé wil die werkwijze bevestigen noch ontkennen. (Belga/INM)