4 vragen over de vennootschapsbelasting: ‘Die verlaging moet er absoluut komen’

© BELGA
Peter Casteels

De regering-Michel maakt zich op voor de begrotingsonderhandelingen. De hervorming van de vennootschapsbelasting zal ook nu weer op de tafel liggen. Fiscaal expert Michel Maus (VUB) vertelt wat we daarvan kunnen verwachten.

1. Is een hervorming van de vennootschapsbelasting wel nodig?

MICHEL MAUS: Absoluut. Onze gunstregimes komen internationaal onder druk te staan: de Europese Commissie had dit voorjaar bezwaar tegen de excess profit rulings en de VS voeren de druk op om de notionele interestaftrek af te schaffen. Om aantrekkelijk te blijven voor investeerders moeten we ons tarief verlagen. Bovendien blijft het systeem van een hoog tarief in ruil voor veel kortingen voordeliger voor multinationals dan voor kmo’s. Dat is gewoon oneerlijk.

2. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil de bedrijven laten kiezen tussen een verlaagd tarief of het behoud van alle aftrekposten. Goed idee?

MAUS: Wanneer zouden bedrijven die keuze moeten maken? Is dat definitief, of kunnen ze elk jaar veranderen? Zo’n onderscheid is echt geen goede zaak. Een onderneming is een onderneming.

3. Kan een verlaging zonder dat het ons geld kost?

MAUS: Een afschaffing van de gunstregimes zal geld opleveren. Als dat niet genoeg is, moet men een verhoging van de roerende voorheffing of een taks op de meerwaarde van aandelen overwegen. Die belastingen hangen samen. Als het ene tarief wordt verlaagd, kan het andere omhoog.

4. Zal er wel een hervorming komen?

MAUS: Het ligt heel gevoelig, maar iedereen is er zich van bewust dat er íéts moet gebeuren. Het blijft natuurlijk jammer dat deze regering niet kiest voor een globale fiscale hervorming. Dat maakt een akkoord vinden alleen maar moeilijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content