42 procent van de Vlamingen wil dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zich kandidaat stelt om na de verkiezingen van mei 2014 Elio Di Rupo op te volgen als premier. Dat blijkt uit de peiling van VTM en De Morgen.

56 procent van de ondervraagden wil dat N-VA deel uitmaakt van de volgende federale regering, 31 procent zal zelfs op de N-VA stemmen en 41 procent zegt dat het confederalisme volgens het model van de N-VA hen aanspreekt.

Kritiek

Vooral dat laatste zal in N-VA-kringen op gejuich onthaald zijn. In de vorige peiling van De Standaard en de VRT werd de nadruk gelegd op het feit dat N-VA enkele procenten achteruit ging. Dat leidde tot grote zenuwachtigheid en interne kritiek bij de partij van Bart De Wever. De roep om duidelijkheid bij de voorzitter (hij moet zich opwerpen als absolute kopman) werd alsmaar luider.

Mandaat

De N-VA zal pas tijdens haar congres in januari bekendmaken wie haar kandidaat-premier wordt. De nieuwe peiling is intussen een opsteker. Terwijl alle andere Vlaamse partijen de voorstellen over het confederaal model van N-VA volledig afwijzen, blijkt nu dat 41 procent van de Vlamingen zich er wel door aangesproken voelt.

'Dit is een duidelijk mandaat van de kiezer,' zegt Ben Weyts, ondervoorzitter van de N-VA in De Morgen. 'Dat sommige partijen hun confederale plannen uit hun programma schrappen, is met deze resultaten des te opmerkelijker.

42 procent van de Vlamingen wil dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zich kandidaat stelt om na de verkiezingen van mei 2014 Elio Di Rupo op te volgen als premier. Dat blijkt uit de peiling van VTM en De Morgen. 56 procent van de ondervraagden wil dat N-VA deel uitmaakt van de volgende federale regering, 31 procent zal zelfs op de N-VA stemmen en 41 procent zegt dat het confederalisme volgens het model van de N-VA hen aanspreekt. KritiekVooral dat laatste zal in N-VA-kringen op gejuich onthaald zijn. In de vorige peiling van De Standaard en de VRT werd de nadruk gelegd op het feit dat N-VA enkele procenten achteruit ging. Dat leidde tot grote zenuwachtigheid en interne kritiek bij de partij van Bart De Wever. De roep om duidelijkheid bij de voorzitter (hij moet zich opwerpen als absolute kopman) werd alsmaar luider. MandaatDe N-VA zal pas tijdens haar congres in januari bekendmaken wie haar kandidaat-premier wordt. De nieuwe peiling is intussen een opsteker. Terwijl alle andere Vlaamse partijen de voorstellen over het confederaal model van N-VA volledig afwijzen, blijkt nu dat 41 procent van de Vlamingen zich er wel door aangesproken voelt. 'Dit is een duidelijk mandaat van de kiezer,' zegt Ben Weyts, ondervoorzitter van de N-VA in De Morgen. 'Dat sommige partijen hun confederale plannen uit hun programma schrappen, is met deze resultaten des te opmerkelijker.