Het bedrijf maakte dit bekend tijdens het onderzoek dat de omgevingsinspectie de laatste dagen voerde. In dat kader werden vorige week ook stalen genomen die geanalyseerd worden door VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Op die resultaten is het nog even wachten, omdat het laboratorium nog een standaard moet aanvragen.

Maandagavond verstuurde 3M ook een lijst met informatie over alle schadelijke stoffen die in de fabriek worden geproduceerd en de impact daarvan op de omgeving. Of de productie van de cehmische stof FBSA ook op die lijst is opgenomen, is nog niet bekend.

'Wij wachten nog op het externe advies van een toxicoloog om een beeld te krijgen van de impact van FBSA', zegt woordvoerder Brigitte Borgmans van het Vlaams Departement Omgeving. 'Over de stof is op dit moment heel weinig bekend.'

Daarnaast zal de omgevingsinspectie deze week nog een proces-verbaal overmaken aan het parket, over het feit dat 3M in het verleden niet alle info had overgemaakt aan het de vergunningverlenende instantie. Het pv zal opgenomen worden in het lopende gerechtelijk onderzoek.

Dinsdagnamiddag wordt 3M bij de omgevingsinspectie verwacht voor een hoorzitting rond de zaak. Wellicht woensdag zit de inspectie dan samen met Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA), om te beslissen over mogelijke maatregelen tegen het bedrijf.

3M: 'Opereren volledig in overeenstemming met de omgevingsvergunning'

De fabriek van 3M in Zwijndrecht opereert volledig in overeenstemming met omgevingsvergunning. Dat zegt het bedrijf in een mededeling. Volgens 3M is de stof FBSA wel degelijk aanwezig in afvalwater van bepaalde productieprocessen, maar het zou gaan om lage concentraties waarbij geen indicitatie is van toxiciteit.

3M werkt met een omgevingsvergunning die werd verkregen in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving en in overleg met de bevoegde autoriteiten, stelt het bedrijf dinsdag. 'De omgevingsvergunning werd in 2020 vernieuwd, en stelt limieten voor stoffen waarvoor de wet een limiet voorschrijft.'

3M produceert geen FBSA, stelt het bedrijf. 'FBSA is echter in lage concentraties aanwezig in het gezuiverde afvalwater van bepaalde productieprocessen. Het gezuiverde afvalwater wordt strikt opgevolgd en er is bij deze lage concentraties geen indicatie van acute of chronische toxiciteit.' Dinsdagnamiddag kwam 3M uitleg geven tijdens een hoorzitting van de omgevingsinspectie. 'Na de hoorzitting werden er geen onmiddellijke maatregelen opgelegd', zegt het bedrijf.

Woensdag zit de inspectie wel nog samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) waarna alsnog acties tegen het bedrijf kunnen volgen. 3M zegt te blijven samenwerken met de autoriteiten en onderneemt stappen om zo veilig mogelijk te werken. 'We investeren in de verdere uitbreiding van ons ultramodern waterzuiveringssysteem met technieken zoals omgekeerde osmose, actieve koolstoffilters, ionenuitwisseling en andere technologieën.'

Het bedrijf maakte dit bekend tijdens het onderzoek dat de omgevingsinspectie de laatste dagen voerde. In dat kader werden vorige week ook stalen genomen die geanalyseerd worden door VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Op die resultaten is het nog even wachten, omdat het laboratorium nog een standaard moet aanvragen. Maandagavond verstuurde 3M ook een lijst met informatie over alle schadelijke stoffen die in de fabriek worden geproduceerd en de impact daarvan op de omgeving. Of de productie van de cehmische stof FBSA ook op die lijst is opgenomen, is nog niet bekend. 'Wij wachten nog op het externe advies van een toxicoloog om een beeld te krijgen van de impact van FBSA', zegt woordvoerder Brigitte Borgmans van het Vlaams Departement Omgeving. 'Over de stof is op dit moment heel weinig bekend.' Daarnaast zal de omgevingsinspectie deze week nog een proces-verbaal overmaken aan het parket, over het feit dat 3M in het verleden niet alle info had overgemaakt aan het de vergunningverlenende instantie. Het pv zal opgenomen worden in het lopende gerechtelijk onderzoek. Dinsdagnamiddag wordt 3M bij de omgevingsinspectie verwacht voor een hoorzitting rond de zaak. Wellicht woensdag zit de inspectie dan samen met Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA), om te beslissen over mogelijke maatregelen tegen het bedrijf. De fabriek van 3M in Zwijndrecht opereert volledig in overeenstemming met omgevingsvergunning. Dat zegt het bedrijf in een mededeling. Volgens 3M is de stof FBSA wel degelijk aanwezig in afvalwater van bepaalde productieprocessen, maar het zou gaan om lage concentraties waarbij geen indicitatie is van toxiciteit.3M werkt met een omgevingsvergunning die werd verkregen in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving en in overleg met de bevoegde autoriteiten, stelt het bedrijf dinsdag. 'De omgevingsvergunning werd in 2020 vernieuwd, en stelt limieten voor stoffen waarvoor de wet een limiet voorschrijft.' 3M produceert geen FBSA, stelt het bedrijf. 'FBSA is echter in lage concentraties aanwezig in het gezuiverde afvalwater van bepaalde productieprocessen. Het gezuiverde afvalwater wordt strikt opgevolgd en er is bij deze lage concentraties geen indicatie van acute of chronische toxiciteit.' Dinsdagnamiddag kwam 3M uitleg geven tijdens een hoorzitting van de omgevingsinspectie. 'Na de hoorzitting werden er geen onmiddellijke maatregelen opgelegd', zegt het bedrijf. Woensdag zit de inspectie wel nog samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) waarna alsnog acties tegen het bedrijf kunnen volgen. 3M zegt te blijven samenwerken met de autoriteiten en onderneemt stappen om zo veilig mogelijk te werken. 'We investeren in de verdere uitbreiding van ons ultramodern waterzuiveringssysteem met technieken zoals omgekeerde osmose, actieve koolstoffilters, ionenuitwisseling en andere technologieën.'