Niet alleen is 40 procent van de gevangenen in Vlaanderen geen Belg, liefst een vierde van hen is bovendien niet ingeschreven in het bevolkingsregister. Ze zijn ofwel illegaal in België, ofwel hebben ze maar een beperkte verblijfsvergunning. Zo staat te lezen in de Gazet van Antwerpen.

Heel wat van deze gedetineerden kunnen door een eenvoudige beslissing van de staatssecretaris van Migratie uit het land worden gezet. En de N-VA-parlementsleden Theo Francken en Karl Vanlouwe vinden dat de staatssecretaris veel meer gebruik zou moeten maken van die mogelijkheid.

"In Brussel loopt het pas echt uit de hand. Daar is 58 procent van de gedetineerden geen Belg en 22 procent niet ingeschreven in het bevolkingsregister. De gevangenis van Sint-Gillis is de absolute top, met bijna twee derde vreemdelingen en een kwart niet-ingeschrevenen. Onvoorstelbaar", zegt de Brusselse senator Karl Vanlouwe.

Vlaanderen zit ongeveer op het nationale gemiddelde met 38 procent niet-Belgen en 12 procent niet-ingeschrevenen. (Belga)

Niet alleen is 40 procent van de gevangenen in Vlaanderen geen Belg, liefst een vierde van hen is bovendien niet ingeschreven in het bevolkingsregister. Ze zijn ofwel illegaal in België, ofwel hebben ze maar een beperkte verblijfsvergunning. Zo staat te lezen in de Gazet van Antwerpen. Heel wat van deze gedetineerden kunnen door een eenvoudige beslissing van de staatssecretaris van Migratie uit het land worden gezet. En de N-VA-parlementsleden Theo Francken en Karl Vanlouwe vinden dat de staatssecretaris veel meer gebruik zou moeten maken van die mogelijkheid. "In Brussel loopt het pas echt uit de hand. Daar is 58 procent van de gedetineerden geen Belg en 22 procent niet ingeschreven in het bevolkingsregister. De gevangenis van Sint-Gillis is de absolute top, met bijna twee derde vreemdelingen en een kwart niet-ingeschrevenen. Onvoorstelbaar", zegt de Brusselse senator Karl Vanlouwe. Vlaanderen zit ongeveer op het nationale gemiddelde met 38 procent niet-Belgen en 12 procent niet-ingeschrevenen. (Belga)