350-tal manifestanten opgepakt in Brussel

Brussel, 27 mei 2019.

De Brusselse politie heeft zondagnamiddag een 350-tal ‘gele hesjes’ opgepakt. Dat meldt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

Het gaat voornamelijk om administratieve aanhoudingen, die zowel aan het Noordstation als in het stadscentrum plaatsvonden. De federale spoorwegpolitie voerde nog voor de betoging ook drie gerechtelijke aanhoudingen uit maar die mensen zijn intussen al opnieuw vrijgelaten, aldus nog de politie.

De voorbije weken was op sociale media opgeroepen tot een massale betoging van de gele hesjes naar aanleiding van de Europese verkiezingen. Daar kwamen zondagmiddag uiteindelijk een paar honderd betogers op af. Omdat de betoging niet was aangevraagd, had de Brusselse politie besloten ze ook niet toe te staan. De betogers werden dan ook meteen omsingeld op de Bolivarplaats, voor het Noordstation. Daar dreven tientallen agenten in gevechtsuitrusting de aanwezigen bijeen, waarna die één voor één werden opgepakt. Dat gebeurde bij de meesten van hen zonder veel moeite maar een enkeling verzette zich wel.

Een tweede groep van een 50-tal betogers had zich intussen verzameld buiten het politiecordon en trok eerst naar de kleine ring en vervolgens naar de voetgangerszone. Via de Anspachlaan ging het naar de Marollen en via het PS-hoofdkwartier naar de zone rond de Grote Markt. Onderweg sneuvelde her en der straatmeubilair.

In de straten rond de Grote Markt splitste de groep zich op. Een aantal gele hesjes dook een horlogewinkel binnen en probeerde zich daar te verschuilen voor de politie, maar die haalden hen er één voor één uit. De anderen mengden zich onder de verbouwereerde toeristen en gingen in de massa op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content