Zondagnamiddag verzamelden zowat 350 mensen voor het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Zij deden dit ter herdenking van de dood van de jonge Nigeriaanse Semira Adamu, twintig jaar geleden. Adamu zat gedurende zes maanden opgesloten in het centrum 127bis.

De deelnemers van de herdenking vragen de vrijlating van alle mensen zonder papieren, de stopzetting van de uitwijzingen en de afschaffing van de gesloten centra. Ze willen dat racistisch, politie- en staatsgeweld systematisch worden veroordeeld.

'Sinds de dood van Semira in 1998 is de politiek van opsluiting en uitwijzing van migranten alleen maar harder geworden. De slachtoffers van het toenemende geweld en de toenemende onmenselijkheid van het Belgische en Europese (anti)migratiebeleid zijn niet meer te tellen. De regering criminaliseert de migranten voor electorale doeleinden en wakkert een ordinair racisme bij de bevolking aan met sensationele tweets en communiqués', meent de Coördinatie Semira Adamu 2018.

Het platform vindt ook dat 'de Belgische staat voor een onaanvaardbare stap achteruit heeft gekozen door de opsluiting van gezinnen met kinderen weer toe te laten in gesloten plaatsen op twee stappen van de startbanen' van de luchthaven.

Zondagnamiddag verzamelden zowat 350 mensen voor het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Zij deden dit ter herdenking van de dood van de jonge Nigeriaanse Semira Adamu, twintig jaar geleden. Adamu zat gedurende zes maanden opgesloten in het centrum 127bis. De deelnemers van de herdenking vragen de vrijlating van alle mensen zonder papieren, de stopzetting van de uitwijzingen en de afschaffing van de gesloten centra. Ze willen dat racistisch, politie- en staatsgeweld systematisch worden veroordeeld. 'Sinds de dood van Semira in 1998 is de politiek van opsluiting en uitwijzing van migranten alleen maar harder geworden. De slachtoffers van het toenemende geweld en de toenemende onmenselijkheid van het Belgische en Europese (anti)migratiebeleid zijn niet meer te tellen. De regering criminaliseert de migranten voor electorale doeleinden en wakkert een ordinair racisme bij de bevolking aan met sensationele tweets en communiqués', meent de Coördinatie Semira Adamu 2018. Het platform vindt ook dat 'de Belgische staat voor een onaanvaardbare stap achteruit heeft gekozen door de opsluiting van gezinnen met kinderen weer toe te laten in gesloten plaatsen op twee stappen van de startbanen' van de luchthaven.