Het tijdschrift P-magazine kon een vertrouwelijk document inkijken van de inspectiedienst van het gevangeniswezen. 30 van de 36 gevangenissen zijn niet in orde en zijn gevaarlijk voor gedetineerden en voor het personeel.

In Antwerpen waar de gevangenis in de stad zelf is gelegen, is er bijvoorbeeld geen branddetectie. In Dendermonde waar in 2006 liefst 28 gedetineerden ontsnapten, zijn er nog steeds geen sloten die perfect werken. Ook met het interne telefoonsysteem zijn er problemen.

Het zijn niet alleen de gevangenissen die dateren uit de 19de eeuw die een grote onvoldoende krijgen. Ook nieuwere gevangenissen, zoals die in Brugge, kampen met problemen en zijn zo lek als een zeef. Daar zitten gedetineerden die onder een zeer streng regime vallen.

Na blikseminslag van enkele jaren geleden zijn de camera's en monitors in de Brugse gevangenis om de haverklap defect, aldus P-magazine. Enkele jaren geleden ontsnapte de topgangster Sekkaki er spectaculair met een helikopter.

Om dergelijke ontsnappingen te voorkomen, is er een 'ontvluchtingsplan' opgesteld. Zo staan er in Hasselt 3 obstakels waarvan 1 op het basketbalplein. Daardoor kunnen de gedetineerden er niet meer sporten. In Brugge zou er enkel een net zijn gespannen, maar dan over een plein waar helikopters niet kunnen landen.

Volgens P-magazine is de gevangenis van Verviers er het ergst aan toe. Daar zouden rond de 270 gedetineerden zitten. Eerder berichtte het tijdschrift al dat er daar een muur op instorten stond. Omwille van de erbarmelijke staat weigert de brandweer en de verzekering het gebouw te keuren. (SF)

Vier dossiers in juni op ministerraad (De Clerck)

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) benadrukt dat de aanbouw van nieuwe gevangenissen wel degelijk "in volle beweging" is. "Maar ik kan niet toveren, dit vraagt tijd", reageerde hij dinsdag in De Ochtend (VRT) op een vernietigend artikel van P-Magazine over de Belgische gevangenissen.

In juni worden alvast vier dossiers ter ondertekening aan de ministerraad voorgelegd, waarna de werken van start kunnen gaan.

"Ik weet dat de toestand in die negentiende-eeuwse gevangenissen niet goed is. Dat is precies de reden voor het masterplan, dat ik nu bezig ben met acht nieuwe gevangenissen", zei De Clerck.

Wel gaf hij toe dat "in de oude gevangenissen mogelijk te weinig geïnvesteerd wordt", terwijl sommige nieuwe gevangenissen pas in 2013 klaar zullen zijn. Net daarom huurt ons land ook tijdelijk cellen in het Nederlandse Tilburg, aldus de minister.

Dat de gevangenis van Verviers eigenlijk onbewoonbaar is, zoals P-Magazine beweert, spreekt De Clerck echter met klem tegen. Hij heeft de instelling met 270 gevangenen zelf bezocht en kreeg van experten te horen dat er geen gevaar dreigt.

"Men overdrijft misschien een beetje, al betekent dat niet dat ik het dossier niet van heel nabij volg."

Wat wel beter kan, is de samenwerking tussen Justitie en de Regie der Gebouwen, verantwoordelijk voor de realisatie. De Clerck pleit voor "een soort eenheid van commando", waarbij Justitie de budgetten veel meer zelf in handen krijgt. De regie zou best meer opgesplitst worden naar de grootste gebruikers. "En Justitie is een grote gebruiker", besloot hij. (Belga)

Het tijdschrift P-magazine kon een vertrouwelijk document inkijken van de inspectiedienst van het gevangeniswezen. 30 van de 36 gevangenissen zijn niet in orde en zijn gevaarlijk voor gedetineerden en voor het personeel. In Antwerpen waar de gevangenis in de stad zelf is gelegen, is er bijvoorbeeld geen branddetectie. In Dendermonde waar in 2006 liefst 28 gedetineerden ontsnapten, zijn er nog steeds geen sloten die perfect werken. Ook met het interne telefoonsysteem zijn er problemen. Het zijn niet alleen de gevangenissen die dateren uit de 19de eeuw die een grote onvoldoende krijgen. Ook nieuwere gevangenissen, zoals die in Brugge, kampen met problemen en zijn zo lek als een zeef. Daar zitten gedetineerden die onder een zeer streng regime vallen. Na blikseminslag van enkele jaren geleden zijn de camera's en monitors in de Brugse gevangenis om de haverklap defect, aldus P-magazine. Enkele jaren geleden ontsnapte de topgangster Sekkaki er spectaculair met een helikopter. Om dergelijke ontsnappingen te voorkomen, is er een 'ontvluchtingsplan' opgesteld. Zo staan er in Hasselt 3 obstakels waarvan 1 op het basketbalplein. Daardoor kunnen de gedetineerden er niet meer sporten. In Brugge zou er enkel een net zijn gespannen, maar dan over een plein waar helikopters niet kunnen landen. Volgens P-magazine is de gevangenis van Verviers er het ergst aan toe. Daar zouden rond de 270 gedetineerden zitten. Eerder berichtte het tijdschrift al dat er daar een muur op instorten stond. Omwille van de erbarmelijke staat weigert de brandweer en de verzekering het gebouw te keuren. (SF)