30.000 achterstallige boetes werden via loonafhouding geïnd

© iStock

Elke dag krijgen 200 Belgen van hun baas te horen dat de fiscus een deel van hun loon ­afhoudt om nog openstaande boetes terug te betalen.

Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Een half miljard euro. Dat bedrag moet de staatskas nog krijgen van mensen die tussen 2012 en 2015 een geldboete kregen. In 60 procent van de gevallen willen overtreders niet betalen. Sinds de fiscus vijf maanden geleden begon om boetes via de werkgever terug te vorderen, werd er bij 30.000 Belgen al zo’n 5,7 miljoen euro gerecupereerd.

“Dat is tien keer zoveel als in heel vorig jaar. Onze ­inspanningen hebben meteen resultaat. Onze boodschap is héél duidelijk: een boete niet betalen, dat lukt niet meer”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Financiën.

‘We komen er toch aan’

“We hebben gemerkt dat sommige werkgevers dit als een schandpaal zien”, gaat Adyns verder. “Ze vinden het niet leuk dat ze hun werknemers erover moeten aanspreken. Maar we mogen overtreders toch niet het idee geven dat ze ongemoeid hun boete kunnen laten liggen? De boodschap is net: als je niet betaalt, komen we er toch achteraan.”

De werkgever die medewerking weigert, riskeert zelf een straf.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content