Als je net vol ambitie aan je carrière bent begonnen, is pensioen wellicht een woord dat heel ver van je bed staat. Toch zou elke starter dadelijk een pensioenspaarrekening moeten openen. En wel om deze redenen.

1. Sparen vanaf je 18de levert 250.000 euro op

Jongeren spenderen hun eerste centen meestal aan vrije tijd of aan een eerste auto. Het is niet gebruikelijk om al vanaf je achttiende met pensioensparen te beginnen. En toch is het een echte aanrader. Wie op 18-jarige leeftijd en elk jaar bijvoorbeeld 800 euro stort, met een jaarlijks rendement van 7 procent, heeft op 64-jarige leeftijd een kapitaal van 250.000 euro. Een meer dan behoorlijk appeltje voor de dorst.

Wie op 30-jarige leeftijd begint, haalt in dezelfde omstandigheden op 64-jarige leeftijd een kapitaal van 102.000 euro, minder dan de helft dus. Het illustreert nogmaals dat jongeren die op jonge leeftijd al over de financiële mogelijkheden beschikken, het best zo vroeg mogelijk met pensioensparen beginnen. Ook al lijkt hun pensioen dan nog veraf.

2. Hoe vroeger, hoe interessanter je belegging

Pensioensparen is een langetermijnbelegging. En hoe vroeger je ermee begint, hoe langer de termijn waarop je spaart. Geef daarom de voorkeur aan een zogenaamd dynamisch pensioenspaarfonds. Een dergelijk pensioenspaarfonds belegt in vergelijking met andere fondsen meer in aandelen, en het is bekend dat aandelen op langere termijn meer opleveren dan de obligaties, waarin de zogenaamde defensieve pensioenspaarfondsen beleggen.

Let wel op! Naarmate je ouder wordt, is het aangewezen om geleidelijk aan over te schakelen op meer defensieve fondsen. De resterende tijd om eventuele verliezen op de aandelenmarkten nog goed te maken, wordt immers steeds korter.

3. Pensioensparen is fiscaal aftrekbaar

Let op! Ook als je op latere leeftijd met pensioensparen begint, kan je op die manier nog een mooi kapitaal opbouwen. Maar als je echt wat schaapjes op het droge wil hebben, dan geef je je geld op jonge leeftijd toch best niet alleen aan ontspanning uit. Tussen je 18de en je 30ste kan het bijvoorbeeld ook een erg goede investering zijn om een huis te kopen. Net als de investeringen in pensioenspaarfondsen kan je immers ook de kapitaal- en intrestaflossingen van hypotheekleningen fiscaal aftrekken.

Sommige specialisten zeggen dat je op je 18de beter al je spaarcenten in aandelen steekt, maar gezien de onzekere economische tijden, is dat misschien net iets te riskant. Regelmatig vanaf je 18de een bedrag op een gemengde dynamische pensioenspaarrekening storten, lijkt dan ook de beste garantie om een mooi appeltje voor de dorst bijeen te sparen. Die wereldreis kan wel enkele jaartjes wachten!

Geert Degrande

Als je net vol ambitie aan je carrière bent begonnen, is pensioen wellicht een woord dat heel ver van je bed staat. Toch zou elke starter dadelijk een pensioenspaarrekening moeten openen. En wel om deze redenen. 1. Sparen vanaf je 18de levert 250.000 euro op Jongeren spenderen hun eerste centen meestal aan vrije tijd of aan een eerste auto. Het is niet gebruikelijk om al vanaf je achttiende met pensioensparen te beginnen. En toch is het een echte aanrader. Wie op 18-jarige leeftijd en elk jaar bijvoorbeeld 800 euro stort, met een jaarlijks rendement van 7 procent, heeft op 64-jarige leeftijd een kapitaal van 250.000 euro. Een meer dan behoorlijk appeltje voor de dorst. Wie op 30-jarige leeftijd begint, haalt in dezelfde omstandigheden op 64-jarige leeftijd een kapitaal van 102.000 euro, minder dan de helft dus. Het illustreert nogmaals dat jongeren die op jonge leeftijd al over de financiële mogelijkheden beschikken, het best zo vroeg mogelijk met pensioensparen beginnen. Ook al lijkt hun pensioen dan nog veraf. 2. Hoe vroeger, hoe interessanter je belegging Pensioensparen is een langetermijnbelegging. En hoe vroeger je ermee begint, hoe langer de termijn waarop je spaart. Geef daarom de voorkeur aan een zogenaamd dynamisch pensioenspaarfonds. Een dergelijk pensioenspaarfonds belegt in vergelijking met andere fondsen meer in aandelen, en het is bekend dat aandelen op langere termijn meer opleveren dan de obligaties, waarin de zogenaamde defensieve pensioenspaarfondsen beleggen. Let wel op! Naarmate je ouder wordt, is het aangewezen om geleidelijk aan over te schakelen op meer defensieve fondsen. De resterende tijd om eventuele verliezen op de aandelenmarkten nog goed te maken, wordt immers steeds korter. 3. Pensioensparen is fiscaal aftrekbaar Let op! Ook als je op latere leeftijd met pensioensparen begint, kan je op die manier nog een mooi kapitaal opbouwen. Maar als je echt wat schaapjes op het droge wil hebben, dan geef je je geld op jonge leeftijd toch best niet alleen aan ontspanning uit. Tussen je 18de en je 30ste kan het bijvoorbeeld ook een erg goede investering zijn om een huis te kopen. Net als de investeringen in pensioenspaarfondsen kan je immers ook de kapitaal- en intrestaflossingen van hypotheekleningen fiscaal aftrekken. Sommige specialisten zeggen dat je op je 18de beter al je spaarcenten in aandelen steekt, maar gezien de onzekere economische tijden, is dat misschien net iets te riskant. Regelmatig vanaf je 18de een bedrag op een gemengde dynamische pensioenspaarrekening storten, lijkt dan ook de beste garantie om een mooi appeltje voor de dorst bijeen te sparen. Die wereldreis kan wel enkele jaartjes wachten! Geert Degrande