. Bovendien blijkt volgens het rapport dat het festival niet veiliger is geworden door de screenings.

Bezoekers van Tomorrowland werden vorige zomer "proactief gescreend" door de federale politie. De criteria waren: drugsdealen, een pv voor slagen en verwondingen hebben of bekend staan voor radicalisme. Op basis daarvan zijn 33 mensen geweigerd. Maar, aldus het rapport, bij 28 van hen gebeurde dat ten onrechte. Drie mensen stapten kort voor het festival naar de rechter in kort geding en kregen gelijk, waardoor ze toch nog naar het festival mochten.

Uit het onderzoek van het Comité P blijkt voorts dat er slechts 29.186 mensen werden gecontroleerd op een total van zo'n 360.000 festivalgangers. Volgens het rapport liet de screening "te wensen over". Het Comité P wil dat Binnenlandse Zaken, samen met de politie, een nieuwe regeling voor screenings opstelt.

De federale politie wil vandaag nog niet reageren op het rapport, meldt VTMNIEUWS nog.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijft wel bij zijn standpunt dat het beter was om dergelijke screenings te houden - ook al zijn ze voor verbetering vatbaar - dan achteraf te moeten vaststellen dat er een ramp zou gebeurd zijn op Tomorrowland. Jambon is het eens met het Comité P dat er tegen volgende zomer een nieuwe regeling moet zijn voor de screenings.

Kamerlid Katja Gabriëls (Open Vld) vraagt een duidelijke procedure voor dergelijke screenings. "We moeten altijd blijven waken over het evenwicht tussen vrijheid en veiligheid. 'Checks and balances' zijn noodzakelijk. Als de minister en politie in de toekomst willen voortdoen met dergelijke screenings, eis ik dat er een duidelijke procedure komt. Een stevige wettelijke basis voor zo'n massale screening, duidelijke criteria op basis waarvan de toegang kan worden ontzegd, toetsing aan een databank die up-to-date is, duidelijke communicatie met de tickethouders en -last but not least- een beroepsprocedure zijn daarbij onontbeerlijk."

Het Vast Comité P laat in een mail vrijdagavond weten kennis genomen te hebben van de berichten over het verslag. "Het Vast Comité P zal/kan geen commentaar geven tot na de bespreking en goedkeuring van het verslag in de parlementaire begeleidingscommissie die woensdag 29 november bijeenkomt", klinkt het.

. Bovendien blijkt volgens het rapport dat het festival niet veiliger is geworden door de screenings.Bezoekers van Tomorrowland werden vorige zomer "proactief gescreend" door de federale politie. De criteria waren: drugsdealen, een pv voor slagen en verwondingen hebben of bekend staan voor radicalisme. Op basis daarvan zijn 33 mensen geweigerd. Maar, aldus het rapport, bij 28 van hen gebeurde dat ten onrechte. Drie mensen stapten kort voor het festival naar de rechter in kort geding en kregen gelijk, waardoor ze toch nog naar het festival mochten. Uit het onderzoek van het Comité P blijkt voorts dat er slechts 29.186 mensen werden gecontroleerd op een total van zo'n 360.000 festivalgangers. Volgens het rapport liet de screening "te wensen over". Het Comité P wil dat Binnenlandse Zaken, samen met de politie, een nieuwe regeling voor screenings opstelt. De federale politie wil vandaag nog niet reageren op het rapport, meldt VTMNIEUWS nog. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijft wel bij zijn standpunt dat het beter was om dergelijke screenings te houden - ook al zijn ze voor verbetering vatbaar - dan achteraf te moeten vaststellen dat er een ramp zou gebeurd zijn op Tomorrowland. Jambon is het eens met het Comité P dat er tegen volgende zomer een nieuwe regeling moet zijn voor de screenings. Kamerlid Katja Gabriëls (Open Vld) vraagt een duidelijke procedure voor dergelijke screenings. "We moeten altijd blijven waken over het evenwicht tussen vrijheid en veiligheid. 'Checks and balances' zijn noodzakelijk. Als de minister en politie in de toekomst willen voortdoen met dergelijke screenings, eis ik dat er een duidelijke procedure komt. Een stevige wettelijke basis voor zo'n massale screening, duidelijke criteria op basis waarvan de toegang kan worden ontzegd, toetsing aan een databank die up-to-date is, duidelijke communicatie met de tickethouders en -last but not least- een beroepsprocedure zijn daarbij onontbeerlijk." Het Vast Comité P laat in een mail vrijdagavond weten kennis genomen te hebben van de berichten over het verslag. "Het Vast Comité P zal/kan geen commentaar geven tot na de bespreking en goedkeuring van het verslag in de parlementaire begeleidingscommissie die woensdag 29 november bijeenkomt", klinkt het.