270 miljoen euro om wachtlijst voor personen met handicap af te bouwen

Minister-president Jan Jambon met de voorzitters van coalitiepartners Open VLD, N-VA en CD&V. © Belga Image

De Vlaamse regering gaat 270 miljoen extra vrijmaken om de wachtlijsten voor personen met een handicap af te bouwen. Dat heeft Belga uit betrouwbare bronnen vernomen.

De vorige Vlaamse regering heeft meer dan 330 miljoen euro extra uitgetrokken voor de wachtlijsten voor personen met een handicap. Ondanks die extra inspanningen werden de wachtlijsten amper korter. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) berekende voor de verkiezingen dat er 1,6 miljard euro extra zou nodig zijn om alle bestaande en verwachte noden op te vangen. Om alleen al de dringendste noden op te vangen, ging het om een bedrag van 204,5 miljoen euro. Maar dat is enkel de invulling van de ‘wettelijke verplichtingen’.

Op de persconferentie maandag zei formateur Jan Jambon enkel dat zijn regering de wachtlijsten voor personen met een handicap ‘zo snel mogelijk’ wil terugdringen. Een concreet bedrag noemde hij niet. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde wel een totaalbedrag voor welzijn, namelijk 550 miljoen euro extra, wat 50 miljoen euro meer is dan de vorige Vlaamse regering. Van die 550 miljoen euro extra gaat er zowat de helft naar de wachtlijsten voor personen met een handicap. Dat zeggen verschillende bronnen aan Belga. Concreet zou het om een bedrag van 270 miljoen euro gaan. ‘Het is absoluut de bedoeling om de mensen met de hoogste noden perspectief te bieden’, zegt een onderhandelaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content