Vooral Gent kampt de jongste tijd met een toevloed van Oost-European die zich inschrijven als zelfstandigen en zo volgens de Europese regels recht krijgen om langer dan drie maanden in België te verblijven. In de praktijk is het vaak hun enige bedoeling om zo snel mogelijk OCMW-steun te krijgen, bevestigt een onderzoek in opdracht van staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V).

Bijkomend attest
De krant De Standaard schrijft dat Devlies het fraudecircuit nu aanpakt. Sinds 1 oktober vorig jaar volstaat een attest van aansluiting bij een verzekeringsfonds niet meer - er is een bijkomend attest nodig - en de RSVZ, de sociale zekerheid voor zelfstandigen, komt ook controleren of de betrokkene wel echt actief is als zelfstandige. Die aanpak blijkt te werken.

3.000 inschrijvingen
Volgens de eerste cijfers van de RSVZ vragen elke maand om en bij 250 EU-burgers het nieuwe attest aan, goed voor een drieduizend inschrijvingen per jaar. Drie nationaliteiten waren de laatste drie maanden van 2010 goed voor viervijfden van de aanvragen: Roemenen (295 aanvragen), Polen (124) en Bulgaren(107). Maar na onderzoek blijkt dat slechts een derde daadwerkelijk actief is als zelfstandige. De anderen verliezen hun verblijfsrecht en krijgen van de Dienst Vreemdelingenzaken het bevel het grondgebied te verlaten. (Belga)

Vooral Gent kampt de jongste tijd met een toevloed van Oost-European die zich inschrijven als zelfstandigen en zo volgens de Europese regels recht krijgen om langer dan drie maanden in België te verblijven. In de praktijk is het vaak hun enige bedoeling om zo snel mogelijk OCMW-steun te krijgen, bevestigt een onderzoek in opdracht van staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V).Bijkomend attest De krant De Standaard schrijft dat Devlies het fraudecircuit nu aanpakt. Sinds 1 oktober vorig jaar volstaat een attest van aansluiting bij een verzekeringsfonds niet meer - er is een bijkomend attest nodig - en de RSVZ, de sociale zekerheid voor zelfstandigen, komt ook controleren of de betrokkene wel echt actief is als zelfstandige. Die aanpak blijkt te werken. 3.000 inschrijvingen Volgens de eerste cijfers van de RSVZ vragen elke maand om en bij 250 EU-burgers het nieuwe attest aan, goed voor een drieduizend inschrijvingen per jaar. Drie nationaliteiten waren de laatste drie maanden van 2010 goed voor viervijfden van de aanvragen: Roemenen (295 aanvragen), Polen (124) en Bulgaren(107). Maar na onderzoek blijkt dat slechts een derde daadwerkelijk actief is als zelfstandige. De anderen verliezen hun verblijfsrecht en krijgen van de Dienst Vreemdelingenzaken het bevel het grondgebied te verlaten. (Belga)