Het personeel van de gemeenschapsinstellingen in Ruiselede, Beernem en Mol houdt donderdag een 24-urenstaking. Aanleiding is de steekpartij van afgelopen zaterdag in de instelling van Ruiselede.

In de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdbijstand De Zande in Ruiselede stak een 15-jarige jongen zaterdagnamiddag een opvoedster neer. Ze werd in de keel gestoken. Voor het personeel was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ze beslisten van donderdag 4 november om 6.30 uur tot vrijdag 5 november om 6.30 uur het werk neer te leggen.

De actie ging donderdagmorgen zoals voorzien van start. De actie wordt ondersteund door de vakbonden ACV-Openbare Diensten, VSOA en ACOD. Volgens het ACOD is er geen mininumbezetting en worden de taken van het personeel overgenomen door de politie.

Jongeren die er eigenlijk niet thuishoren

In de loop van donderdagnamiddag is overleg gepland met de directie. De vakbonden vragen een aangepaste opvang voor jongeren met psychiatrische problemen en willen ook dat er een dertigtal plaatsen bijkomen.

In een reactie op de staking aan Radio 1 gaf Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) donderdagochtend toe dat de jongeren met psychiatrische problemen of een mentale handicap in de instellingen een heel persoonlijke begeleiding nodig hebben.

Die jongeren horen daar eigenlijk niet thuis en de gemeenschapsinstellingen zijn daar niet voor georganiseerd, aldus de minister.

Het personeel van de gemeenschapsinstellingen in Ruiselede, Beernem en Mol houdt donderdag een 24-urenstaking. Aanleiding is de steekpartij van afgelopen zaterdag in de instelling van Ruiselede.In de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdbijstand De Zande in Ruiselede stak een 15-jarige jongen zaterdagnamiddag een opvoedster neer. Ze werd in de keel gestoken. Voor het personeel was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ze beslisten van donderdag 4 november om 6.30 uur tot vrijdag 5 november om 6.30 uur het werk neer te leggen.De actie ging donderdagmorgen zoals voorzien van start. De actie wordt ondersteund door de vakbonden ACV-Openbare Diensten, VSOA en ACOD. Volgens het ACOD is er geen mininumbezetting en worden de taken van het personeel overgenomen door de politie. Jongeren die er eigenlijk niet thuishorenIn de loop van donderdagnamiddag is overleg gepland met de directie. De vakbonden vragen een aangepaste opvang voor jongeren met psychiatrische problemen en willen ook dat er een dertigtal plaatsen bijkomen.In een reactie op de staking aan Radio 1 gaf Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) donderdagochtend toe dat de jongeren met psychiatrische problemen of een mentale handicap in de instellingen een heel persoonlijke begeleiding nodig hebben. Die jongeren horen daar eigenlijk niet thuis en de gemeenschapsinstellingen zijn daar niet voor georganiseerd, aldus de minister.